Gemeente Aalten


17-12-2007
Buurtbusdienst Dinxperlo-De Heurne-Aalten
Mededeling over wijziging

Buurtbusdienst Dinxperlo-De Heurne-Aalten gewijzigd

Avonddiensten alleen nog op vrijdag
De avondritten van lijn 195 rijden sinds 10 december op maandag t/m donderdag niet meer. Op vrijdagen blijft de buurtbus wel 's avonds tot 22.30 uur rijden. Twee jaar geleden werden de avond- en zaterdagdiensten op verzoek van de gemeente Aalten ingesteld als proef. Een deel van de vrijwillige chauffeurs van de buurtbusvereniging wilde hieraan wel meewerken. Echter de gemiddelde bezetting van de bussen was zo laag dat doorgaan geen zin heeft. Het is zelfs meerdere malen voorgekomen dat een vrijwilliger die van 19.20 tot 22.50 uur de late dienst reed geen enkele passagier trof. In het overleg van de buurtbusvereniging met de gemeente Aalten en Syntus is daarom besloten op maandag t/m donderdag de avonddiensten niet meer te rijden. Vanuit Dinxperlo vertrekt de laatste bus nu om 18.40 naar Aalten. De laatste rit van Aalten naar Dinxperlo vertrekt om 19.01 bij het station. Op vrijdagavond (tot 22.30 uur) blijft de buurtbus wel gewoon rijden.

Overdag zelfde aantal ritten
Overdag (7.00 tot 19.30 uur) en op zaterdag (van 9 tot 17 uur) blijft het schema: elk uur een bus van Dinxperlo naar Aalten en omgekeerd, en in de ochtendspits zelfs elk half uur. De folders van de dienstregeling zijn bij de chauffeurs verkrijgbaar, en ook op postkantoor en bibliotheek.

Andere route in Aalten
De buurtbus naar Dinxperlo gaat in Aalten een kortere route rijden: vanaf het station via de rotonde naar de Dijkstraat en Admiraal de Ruyterstraat naar De Heurne en Dinxperlo. In beide straten is een halte geplaatst. De reden voor deze verandering is de tijdwinst die de bus op de route naar Dinxperlo maakt. Deze was nodig om de aansluitingen met treinen en buslijnen elders beter te kunnen halen. De haltes Ludgerstraat, De Pol, Centrum, Hoge Veld en Beeklaan komen te vervallen. Daarvan werd weinig gebruik gemaakt. Reizigers die van het centrum naar het station willen kunnen gebruik blijven maken van de buurtbus uit Bredevoort (lijn 1919/192). Deze blijft ongewijzigd, en rijdt dus gewoon via de haltes: Centrum, De Pol en Ludgerstraat naar het station. Daar bestaat een prima aansluiting op de treinen naar Winterswijk en Arnhem en op de buurtbus naar Dinxperlo.

Van Aalten naar Bocholt
Wie naar Bocholt wil kan met buurtbus 194/195 naar Dinxperlo reizen en daar overstappen op lijn C7 van de Stadtbus Bocholt. De totale reistijd naar Bocholt vanaf station Aalten is 41 minuten.

Van Dinxperlo naar Enschede: 30% korter
De buurtbus uit Dinxperlo biedt nu in Varsseveld bij Den Es een optimale aansluiting op de bus van lijn 74 naar Enschede. Moest men vroeger een klein half uur wachten in Varsseveld, nu is de overstaptijd 4 minuten. Omdat lijn 74 is weer een sneldienst is geworden, is de reis van Dinxperlo naar Enschede nu maar liefst 30% korter (voorheen 2 uur en 9 minuten, en nu nog maar 1 uur en 29 minuten). Van Enschede terug naar Dinxperlo is de overstaptijd in Varsseveld zelfs maar 2 minuten.

Dinxperlo-Terborg: 's avonds betere aansluiting op trein in Terborg Lijn 40 van Dinxperlo naar Terborg vertrekt 's avond 20 minuten later uit Dinxperlo, waardoor de wachttijd in Terborg op de treinen naar Arnhem en Winterswijk niet meer 25 maar slechts 5 minuten bedraagt. Dit geldt om 19.55, 20.55 en 21.55 uur. Dit compenseert het wegvallen van de avondritten van de buurtbus enigszins.