Ingezonden persbericht


Uitslag enquête Maurice de Hond

Steeds meer Nederlanders naar Duitsland voor preventieve MRI-scan

Total Body Scan populair om eventuele ziekten in een vroeg stadium op te sporen

Bijna driekwart van de Nederlanders wil een 'total body scan': een preventieve MRI-scan om eventuele ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Ruim zestig procent vindt dat de verzekering voor de kosten daarvan zou moeten opdraaien. Dit blijkt uit een enquête onder 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Maurice de Hond voor het tijdschrift Santé. In Nederland is preventief scannen echter nog niet mogelijk; een total body scan in het buitenland wordt bovendien niet vergoed.

Nederlanders die een total body scan willen, moeten daarvoor uitwijken naar Duitsland en betalen daar ¤ 1390,-. Prescan is een van de Nederlandse bedrijven die de scan in Duitsland uitvoert. Directeur Eddy van Heel: 'Nederlanders zijn steeds meer bezig met hun gezondheid. Vijf jaar geleden vonden veel mensen een preventieve scan nog onzin. Nu wordt meer gekeken naar de mogelijkheden die preventief onderzoek biedt.' Dagelijks laten inmiddels zo'n 25 Nederlanders zichzelf in Duitsland doorlichten.

De uitkomsten van de enquête sluiten aan op de trend om meer verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid te nemen en liever te voorkomen dan te genezen.

In Santé die vanaf maandag 17 december in de winkel ligt, staat de volledige uitslag van de enquête. Daarnaast gaat gezondheidsredacteur Dominique Prins in een uitgebreid artikel in op preventieve scans: wat is er mogelijk? Wat hebben we eraan? Waarom willen steeds meer Nederlanders zich laten scannen?

Kijk voor de volledige onderzoeksresultaten op www.santeonline.nl.

________________________________________­__________