Johannes Wier Stichting


---

Physicians for Human Rights

Physicians for Human Rights
Recht op gezondheidszorg

Ketenzorg in de militaire geneeskunde

Op 7 december 2007 werd in Utrecht het jaarlijkse militair geneeskundige symposium gehouden. Een zeer groot percentage van het niet ingezette militair geneeskundige personeel was hierbij aanwezig. Het reünie- en contact gehalte was dan ook groot en was mede een doel van dit symposium. Maar het voornaamste doel was toch om een bepaalde invalshoek van de militair geneeskundige zorg nader te bekijken. Zo ging het in 2005 over de deskundigheden van het militair geneeskundig personeel ("heel vaardig"), in 2006 over de medisch-ethische dilemma's ("heel zorgvuldig"). Dit jaar was het thema de zorg voor, tijdens en na een missie ("onze zorg"). Feitelijk was dat thema meer een kapstok om de hele keten van zorg nog eens achter elkaar te zetten.

Het thema werd door een groot aantal sprekers ingeleid. Het heeft natuurlijk een goede uitstraling, dat de Secretaris Generaal van het departement van Defensie (drs.A.H.C.Annink) de opening doet, en de hoogste medische autoriteit (Commodore A.J. van Leusden) start met de voordrachten. Een externe spreker als prof. dr. G van der Wal (Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg) gaf de juiste prikkelende invalshoek, om bij jezelf eens na te gaan of "andere actie", dan gewoon je geneeskundig werk doen in de spreekkamer misschien voor de gezondheid van anderen een beter effect heeft. Zo liet hij zichzelf zien als jong (langharig) arts in Amsterdam, die op de barricade staat om te protesteren tegen maatschappelijk onrecht. De Public Health invalshoek kwam in zijn voordracht ruim aan bod. In de militaire gezondheidszorg zijn er trouwens saillante voorbeelden van het belang van preventie en hygiene op de militaire inzetbaarheid.

De beleidsmedewerkers van de Directie Militaire Gezondheidszorg vertelden hoe de "beleidafdelingen" regelingen hebben ontworpen voor een goede voorzorg, tijdens zorg en nazorg. Nadeel was, dat vooral de "Haagse" invalshoek (synoniem voor de politiek/ambtelijke top van Defensie) in de inleidingen aan bod kwam. Er was geen kans voor repliek vanuit de zaal. De vraag is ook, of de medewerkers niet al voldoende op de hoogte zijn, van de intenties en regelingen rond de missies. Er werd weinig aandacht besteed aan de problemen, die er kunnen ontstaan als de hulpverleners in de (afvoer) keten steeds wisselen en er toch continuïteit in de zorg moet zijn. Bijvoorbeeld had de plaats van het geneeskundige informatie systeem daarin aan de orde kunnen komen. Met name vraagstukken t.a.v. de overdracht van medische gegevens en vertrouwelijke informatie aan verschillende schakels in de keten hadden besproken kunnen worden.

Pas in de workshops was er een mogelijkheid om de deelnemers actief te betrekken. Hier kwamen verschillende uitvoerende (militaire) organisaties aan bod. Bijvoorbeeld: het Militair Revalidatie centrum, Het Geneeskundige Logistieke depot, de medische evacuatie/ afvoer via de Luchtmacht, etc. Sommigen gaven een "gelikte" show, anderen lieten de deelnemers concreter worstelen met de uitvoerings dilemma's. Voorbeelden: case besprekingen met de militaire GGZ, ervaringen uit de praktijk van de verpleegkundige zorgketen, beoordeling van mogelijke dienstverbandaanspraak door het Bureau Bijzondere Medische Beoordelingen, etc. Hierbij kwam het vraagstuk van de informatie uitwisseling (tussen hulpverleners, maar ook naar commandanten of uitkeringsinstanties) natuurlijk wel aan de orde.

Tussen de presentaties en workshops kon men informatie krijgen bij diverse standhouders van militaire of civiele organisaties en industrieën. Natuurlijk waren er stands met informatie over materiele middelen (nieuwe digitale technieken voor patiënt monitoring) en andere met informatie over de psychosociale zorg (veteranen instituut, netwerk van GGZ instellingen) of vormen van steunverlening aan de professional zelf. Daarin paste de aanwezigheid van de Johannes Wierstichting.

De stand van de Johannes Wierstichting trok mensen aan, die hun ervaringen en dilemma's wilden uitwisselen met de betrekking tot de zorgverlening in militaire situaties. Hierbij bleek er bereidheid en behoefte om deze praktijkervaringen te delen en te bespreken. Ook konden de contacten van de Johannes Wierstichting met de militair geneeskundige opleidingen verstevigd worden, zodat het onderwerp van mensenrechten en gezondheidszorg in de totale keten van opleiding tot beroepsuitoefening van de militair geneeskundige zorgverlener aanbod kan komen.

zie ook: www.defensie.nl/onzezorg

Geplaatst op: maandag 17 december 2007

johannes wier stichting

---