Gemeente Amsterdam



Nieuwe ambities voor oude centrum

17 december 2007
-
Herbert Raat

Het Damrak, het Rokin en het Wallengebied moeten een bijzonder en aantrekkelijk entreegebied voor Amsterdam worden. Het college van B&W en het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum hebben dat gezamenlijk besloten. De oudste buurt van Amsterdam moet weer een plek zijn waar het goed toeven is en waar de stad trots op kan zijn. Hiervoor gaat het gemeentebestuur de strijd aan met de verloedering van het Damrak en met de huidige criminogene infrastructuur in het Wallengebied. De daarvoor benodigde bestuurlijke kracht is verenigd in een bestuurlijke coalitie met burgemeester Cohen, wethouder Asscher (voorzitter), stadsdeelvoorzitter Iping en portefeuillehouder Koldenhof.

Samen met gerenommeerde banken, ontwikkelaars, corporaties, beleggers en bonafide ondernemers gaat de gemeente investeren in het zogenaamde postcodegebied 1012. Veel marktpartijen zijn geïnteresseerd. Niet alleen door de grote zakelijke kansen, maar ook omdat ze zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van Amsterdam als Topstad. De aanpak is mede gericht op de `kleine ondernemer'. Er moeten meer kansen worden geboden om in een goede omgeving op bonafide wijze geld te verdienen. De succesvolle microaanpak van de Zeedijk is hiervan een geslaagd voorbeeld. Laagwaardige functies maken plaats voor een nieuwe invulling die een kwalitatieve verrijking voor de oude stad is.

Nu is het moment aangebroken om plannen te ontwikkelen die op grote schaal een andere sociaal-economische invulling geven aan het 1012-gebied. Dit om de eenzijdige economische structuur te doorbreken en de criminogene infrastructuur aan te pakken. Het gemeentebestuur en het stadsdeelbestuur werken aan een ambitieuze visie. Het toekomstbeeld zal onder andere de volgende elementen bevatten: * Het structureel verminderen van criminaliteit aantrekkende functies, waaronder de raamprostitutie.
* Het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige bedrijven, waarbij de branchering aansluit op het in gang gezette beleid van Amsterdam Topstad.
* Het initiëren van grootschalige investeringen in de openbare ruimte, bestaand vastgoed en nieuwe projecten. * Ruimte bieden voor creatieve ondernemers.
* Het versterken van de woonfunctie.
* Kunst, cultuur en nieuwe moderne ambachten als economisch wapen om het gebied meer grandeur te geven.
* Het ontwikkelen van een centrumspecifiek hotelbeleid.

De bestuurlijke coalitie heeft een aantal concrete richtinggevende uitgangspunten opgesteld, zoals:
* Het opwaarderen van het Damrak en het Rokin door een hoogwaardige herinrichting van de straten, een nieuwe functie voor de Beurs van Berlage, een mogelijke ondergrondse bebouwing van het Beursplein, grootschalige herontwikkeling van bestaand onroerend goed op strategische locaties, zoals de vernieuwing van hotel Krasnapolsky. Zo ook liggen er kansen bij de Bijenkorf, Euronext, C&A, het Victoriahotel, het Fortiskantoor Rokin, etc. * Het opschonen van de Damstraat, de Oude Doelenstraat, de Oude en de Nieuwe Hoogstraat, de Warmoesstraat, de Lange en de Korte Niezel, de Geldersekade en de kop van de Nieuwendijk. * Het weghalen van de raamprostitutie uit de Korsjespoortsteeg, van het Singel, uit de Spuistraat en rond het Oude Kerksplein. Op de Oudezijds Achterburgwal en directe omgeving wordt de omvang verminderd en worden de controlemogelijkheden vergroot. De raamprostitutie zal deels blijven bestaan. Er wordt op zoek gegaan naar nieuwe vormen van exploitatie en het hanteren van strikte voorwaarden om misstanden in de branche tegen te gaan. * Het toepassen van de microaanpak, zoals die is ontwikkeld door de NV Zeedijk en NV Stadsgoed, op de vrijgekomen panden, waarbij aandacht voor het beheer centraal staat.
* Het realiseren van functies in de leeg gekomen panden die een kwalitatieve bijdrage leveren aan het oude centrum. Ze zijn overwegend kleinschalig van karakter, versterken het monumentale karakter en moeten bijdragen aan de voor het gebied kenmerkende diversiteit aan functies. Gedacht kan worden aan galeries, showrooms, ateliers, werkplaatsen, hoogwaardige horeca, e.d. De tijdelijke invulling met mode in de Geertspanden is een goed voorbeeld van wat de bedoeling is. Zo ook het initiatief van Ymere voor het Mata Hari pand.
* Het aantrekken van een paar (inter)nationale trekkers, bijvoorbeeld een internationaal bekende galerie. * Het opwaarderen van de noordelijke burgwallen door middel van een nieuwe inrichting en ander gebruik van de openbare ruimte. * Het onderzoeken van de mogelijkheden van een ondergrondse parkeergarage, steigers en terrassen aan de Geldersekade om het gebied aantrekkelijker te maken.
* Het samen met de Chinese ondernemers toewerken naar een versterking van Chinatown.

Om dit alles te bereiken stelt de bestuurlijke coalitie 1012 een samenhangend toekomstperspectief op met een passende ontwikkelingsstrategie. Medio 2008 zal in een strategienota aangegeven worden in welke mate en op welke wijze de gemeente de weerbarstige materie aanpakt en de ambitie gaat waarmaken. De aanzetten daartoe zullen uitgebreid bediscussieerd kunnen worden en in de inspraak gebracht worden. In de tussentijd laat het gemeentebestuur geen kansen lopen. De bestuurlijke coalitie gaat direct met marktpartijen en ondernemers aan de slag om zo snel mogelijk successen te boeken.

Pb-233

Meer informatie:

Herbert Raat, Bestuursvoorlichting, 020 552 3245/06 5120 6330