D66

Sticht Holland House in New York

17 december 2007

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham pleit voor het oprichten van een Holland House in New York. In 2009 is het 400 jaar geleden dat de `Halve Maen' Manhattan binnenvoer en nieuw Amsterdam stichtte. Volgens Van der Ham genoeg reden voor het aanhalen van de betrekkingen.

De sociaal-liberaal ziet zowel cultureel als economisch grote potenties in het verdiepen van de relaties. De Nederlandse oorsprong van New York is fundamenteel geweest voor de tolerante en culturele identiteit van de stad en zelfs voor Amerika in zijn geheel. Daarnaast is er ook een band door de vele Nederlandse migranten.

Een `Holland Huis' kan een belangrijke makelaar zijn voor de Nederlandse cultuur. Het kan worden gebruikt om aandacht te schenken aan het beschermen van Nederlands erfgoed in Amerika. Daarnaast kunnen Nederlandse kunstenaars zoals schrijvers, muzikanten en filmers dit huis als etalage gebruiken. Het Nederlandse bedrijfsleven in Amerika kan het benutten voor representatieve gelegenheden en met het huis kan ook het toerisme naar Nederland worden gestimuleerd.

Van der Ham: "Ik hoop dat de regering werk maakt van de 400-jarige herdenking door een dergelijke structurele culturele aanwezigheid te creëren. De vrije en hoogwaardige diversiteit aan Nederlandse culturele uitingen kan van een Holland House een spannende trekpleister maken."