Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer aan het woord over de Wajong

De situatie van jonggehandicapten met een Wajong-uitkering kan en moet beter. De CG-Raad trekt hierover regelmatig aan de bel bij de politiek en andere betrokkenen, zoals werkgevers.
De Tweede Kamer toont grote betrokkenheid bij de Wajong. Twee belangrijke aandachtspunten van de CG-Raad zijn via moties gehonoreerd. Ook de Kamer is voor meer maatwerk om jongeren met een Wajong-uitkering te begeleiden naar werk en voor werk dat loont.

In november stond de Wajong op de Kameragenda. Allereerst in een Algemeen Overleg met minister Donner op 7 november en vervolgens op een Voortgezet Algemeen Overleg, waarna op 21 november gestemd werd over een groot aantal moties:

Meedoen en maatwerk

Een motie van de heer Van Hijum (CDA) is breed ondersteund met handtekeningen van Kamerleden uit andere partijen. De motie vraagt aan de minister om voor 1 mei 2008 te komen met een uitgebreid plan voor meer kansen op participatie voor jonggehandicapten. De participatiedoelstelling is ambitieus. Ook vraagt de motie om concrete maatregelen en meer maatwerk om jonggehandicapten te activeren. Deze motie is aangenomen.

Verhoging leeftijd

Een motie van het Kamerlid Blok (VVD) vraagt om verhoging van de leeftijd tot 27 jaar om in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering. Minister Donner heeft voor aanname van deze motie gepleit. Ondanks dit pleidooi werd de motie Blok verworpen en blijft de leeftijdsgrens 18 jaar.

Werk moet lonen

De PvdA en het CDA vinden dat werk moet lonen. Deze partijen hebben moties ingediend die hierom vragen. Lonend werk wordt volgens de motie mogelijk door 'inkomensondersteuning die het beste past bij reactivering'. Deze motie is aangenomen.


* Lees het verslag van het Kamerdebat

* Lees de teksten van alle moties

(Geplaatst: 17 december 2007)