Samenwerking Academische Boekengids en Vrij Nederland van start

17/12/2007 11:46



Amsterdam University Press



De Academische Boekengids (ABG), een uitgave van Amsterdam University Press (AUP), gaat een jaar lang als bijlage mee naar de abonnees van Vrij Nederland.

De ABG is een tweemaandelijks tijdschrift waarin prominente wetenschappers academische publicaties bespreken, vergelijkbaar met de New York Review of Books. Zo wordt via een inhoudelijke bespreking van recent verschenen boeken een goed inzicht in ontwikkelingen in de wetenschap geboden. De auteurs krijgen hiervoor de ruimte: de artikelen zijn tussen 1.800 en 3.500 woorden lang. Door de samenwerking met Vrij Nederland krijgt de ABG een veel breder leespubliek.

In het komende nummer van de ABG (nummer 66) vindt u onder andere: Robbert Dijkgraaf ziet parallellen tussen de spanning van de wiskunde en het beklimmen van Mount Everest. Dick Swaab verdedigt domme atheïsten tegenover slimme christenen. (Martin vraagt nog: Welke titels worden zoal besproken?)

Het blad wordt verspreid onder het wetenschappelijk personeel van de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht en verschijnt in 2008 zes keer per jaar, in een oplage van 65.000 exemplaren.

ABG VN Essay Prijs
De ABG VN Essay Prijs is een nieuw initiatief van AUP en Vrij Nederland waarmee nieuw academisch schrijftalent wordt gezocht. De inzendingen hiervoor zijn inmiddels binnen en beoordeeld. De jury heeft het aantal ingezonden essays teruggebracht tot een shortlist van drie potentiële prijswinnaars: Yolande Jansen, De postkoloniale context van de islam in Frankrijk, Geerdt Magiels, Tussen leven en dood. Aan de grenzen van de geneeskunde en Thijs Weststeijn, Een Prinselijk Brein. Margaret Cavendish in de Nederlanden. In het eerste nummer van 2008, dat op 20 februari verschijnt, wordt de winnaar bekend gemaakt. Op 18 februari wordt de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in SPUI25. Het winnende essay wordt in boekvorm uitgegeven door AUP en gepubliceerd in de ABG (nummer 68). De auteur ontvangt een geldprijs van 1000 euro.

De ABG is voor iedereen digitaal beschikbaar via de website: www.academischeboekengids.nl.





http://www.academischeboekengids.nl