AutoRai

Suzuki maakt WRC-coureurs bekend

(12/17/2007)
Toni Gardemeister en Per-Gunnar Andersson gaan in 2008 de volledig nieuwe Suzuki SX4 WRC besturen. Door het contracteren van deze Scandinaviërs brengt Suzuki een bekend gezicht terug op de klassementsproeven van het WRC. Tevens krijgt één van haar jeugdige rijders de kans om deel te nemen aan de zwaarste autosportcompetitie ter wereld, waarmee een vervolg wordt gegeven aan de internationale autosportstrategie van Suzuki.

Het kwartet uit het hoge noorden, met de navigatoren Tomi Tuominen en Jonas Andersson, beleeft zijn debuut tijdens de Rallye Monte Carlo op 24 januari 2008, wanneer Suzuki voor het eerst in haar bestaan mee zal doen aan een volledig World Rally Championship seizoen.

âToni is één van âs werelds beste rallyrijders met een ruime ervaring op onverhard, asfalt, sneeuw en ijs, maar ook met uitstekende kwaliteiten als testrijder. En met PG, de eerste en enige rijder ooit die de titel in het Junior Rally Championship twee keer heeft gewonnen â met een Suzuki Ignis Super 1600 in 2004 en dit jaar met een Suzuki Swift Super 1600 â, zetten wij een nauwe en zeer succesvolle samenwerking voort,â licht Nobuhiro âMonsterâ Tajima, president van Suzuki Sport en teammanager van het Suzuki World Rally Team zijn rijderskeuze toe. âSamen met hun navigatoren Tomi en Jonas vormen ze een sterke eenheid en zijn ze in staat de autoâs door te ontwikkelen en de SX4 WRC op een niveau hoger te brengen.â

âHet is erg leuk om samen te werken met een nieuwkomer,â verklaart Toni Gardemeister. âSuzuki heeft een fantastisch team en ik ben blij dat ik deel uit kan maken van dit opwindende project. Ik ben ervan overtuigd dat we samen heel erg hard moeten werken, maar ook dat we een prima toekomst tegemoet gaan.â Ook P-G Andersson is opgetogen over de WK-deelname: âIk kijk er erg naar uit om deel uit te maken van het Suzuki World Rally Team. Het wordt mijn eerste jaar in het WRC, dus heb ik nog veel te leren,â aldus de Junior Rally kampioen. âIk behoor nu al vier jaar tot de Suzuki-familie en ik ken als geen ander de uitzonderlijke kwaliteiten van het team.â

Voor Suzuki is de deelname aan het WRC voor de autodivisie van het bedrijf één van de belangrijkste initiatieven van de laatste paar jaar, waardoor technische feedback wordt verkregen die gebruikt gaat worden bij de ontwikkeling van nieuwe modellen voor de nabije toekomst. Door P-G Andersson te nomineren geeft Suzuki invulling aan haar autosportstrategie waarbij het volgen van lokale trainingsprogrammaâs, de deelname aan nationale merkencups, uiteindelijk moet leiden tot deelname aan internationale rallykampioenschappen. Volgend jaar zal de expert op het gebied van vierwielaandrijving en mondiaal lijstaanvoerder in het segment van de kleine autoâs vertegenwoordigd zijn op het allerhoogste rallyniveau wereldwijd.