Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Clemens Olthoff

17/12/2007

De heer C.T.M. Olthoff (72) krijgt de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zette zich dertig jaar in voor het culturele leven in Nijmegen, met name voor De Lindenberg.

De bijdrage van Clemens Olthoff aan cultuur in Nijmegen begon als praeses van Terpander. Deze studentenvereniging zorgde er in de jaren vijftig en zestig onder meer voor dat studenten de generale repetities van de Mattheuspassion gratis konden bijwonen. Ook spraken zij met het Luxortheater af dat leden nachtfilms konden bekijken tegen een gereduceerde prijs. Mede daardoor waren er van de 2400 studenten die destijds in Nijmegen studeerden, op het hoogtepunt 2200 lid van Terpander.

Uit hoofde van zijn voorzitterschap van Terpander werd hem gevraagd zitting te nemen in de commissie die begin jaren zestig de Kunstmarkt in Nijmegen organiseerde. Een succesvol evenement waar onder meer de gebroeders Terwindt aan deelnamen.

Eind jaren zeventig werd Olthoff lid en vervolgens voorzitter van het Bestuur van de Vrije Akademie in De Lindenberg. Hij had een belangrijke rol in de fusie van de vier `werkstichtingen' muziek, theater, danscentrum en cultuurcentrum.

Toen de fusie in 1993 een feit was, werd de Clemens Olthoff lid van het gefuseerde bestuur en uiteindelijk voorzitter van de Raad van Toezicht. In die periode werd hem gevraagd om op landelijk niveau als tijdelijk voorzitter de landelijke koepelorganisatie De Kunstconnectie bestuurlijk te organiseren.

Op vrijdag 14 december om 18.45 uur reikt loco-burgemeester Hannie Kunst de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de afscheidsbijeenkomst van Clemens Olthoff als voorzitter Raad van Toezicht van De Lindenberg in restaurant Savarijn, van der Brugghenstraat 14 Nijmegen.