Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 17 december 2007

Kenmerk 234

Scholen, gemeenten en ministerie streven naar 40% minder schooluitvallers in 2011 Vier grote steden zetten aanval in tegen schooluitval

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan zich samen met scholen de komende jaren extra inspannen om het aantal scholieren dat zonder mbo-2, havo- of vwo-diploma de school verlaat met 40% terug te dringen. Dat is een afname van 10% per jaar in de eigen regio. Dat hebben de vier wethouders Onderwijs vandaag afgesproken met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het aanpakken van schooluitval is een van de speerpunten van dit kabinet. De afspraken met de vier gemeenten maken deel uit van `Aanval op de Schooluitval'. De landelijke doelstelling is om ten opzichte van 2002 het aantal nieuwe schooluitvallers te halveren tot maximaal 35.000 nieuwe schooluitvallers in 2012.

In de vier grote steden is de schooluitval het hoogst, namelijk 9500 (17% van het totale aantal voortijdig schoolverlaters). Omdat scholen én gemeenten een sleutelrol vervullen in de aanpak van schooluitval zijn vandaag prestatieafspraken met de G4 gemaakt. Scholen in zowel het middelbaar beroeps- als het voortgezet onderwijs ontvangen immers de eerste signalen als een leerling op school dreigt uit te vallen. Gemeenten zijn op grond van hun leer-, kwalificatie- en zorgplicht verantwoordelijk voor het aanpakken van verzuim en het terugleiden van uitvallers naar het onderwijs.

De vier gemeenten zullen zich samen met de scholen flink inzetten voor versterking van de zorg voor risicoleerlingen en een sluitende aanpak van verzuim. Ook zal de gemeente de samenwerking tussen scholen onderling en met andere voorzieningen zoals bureau Jeugdzorg, maatschappelijk werk en de (komende) Centra voor Jeugd en Gezin stimuleren. Het accent ligt bij het voorkomen van schooluitval: meer aandacht voor de overgang van vmbo naar mbo, betere zorg op school voor risicoleerlingen en een betere loopbaanbegeleiding en verzuimregistratie. In totaal stelt het kabinet tot 2011, naast de reguliere bekostiging, een extra bedrag beschikbaar van 71 miljoen euro om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Dit betekent dat de school per daadwerkelijk verminderde voortijdig schoolverlater een stimuleringsbijdrage van 2000 krijgt.

De vorig jaar afgesloten prestatieconvenanten met gemeenten en scholen in 14 RMC- regio's (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) hebben positieve resultaten opgeleverd. Alle convenantpartners uit 2006/2007 verwachten dat zij het doel van 10% minder schoolverlaters hebben gehaald. Daarom worden binnenkort met alle 39 RMC-regio's afspraken gemaakt voor de komende vier jaar om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

Vandaag heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt een brief gestuurd aan alle ouders van ongeveer 7000 leerlingen die zich na het behalen van een vmbo-diploma niet hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. In de brief roept Van Bijsterveldt de ouders én de leerlingen op om vooral door te leren. Sinds 2006 beschikt het ministerie van OCW over juiste cijfers van schooluitval op regionaal niveau. Met deze gegevens kunnen gemeenten .

17 december 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 234 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

en leerplichtambtenaren nauwkeuriger en sneller te werk gaan en de schoolverlaters eenvoudiger opsporen.

U bent hierbij uitgenodigd om de ondertekening bij te wonen. Graag aanmelden via het ministerie van OCW op k.vaneerde@minocw.nl.

Pb-234

Meer informatie:
Herbert Raat, Bestuursvoorlichting, 020 552 3245/06 5120 6330 Karin van Eerde, ministerie van OCW, 070 412 3595


---


---- --