Gemeente Schouwen-Duiveland


onderstel

Zierikzees kanon dankzij slavenkas op onderstel

Publicatiedatum: 17 december 2007
Datum laatst gewijzigd: 17 december 2007


- PERSBERICHT -

Datum

maandag 17 december 2007

E. Schaalje, 0111 452 437

H. Uil, 0111 452 317

Zierikzee. Woensdag 19 december draagt H. Uil, president-commissaris van de Slavenkas in Zierikzee het kanon op rolpaard over aan wethouder W.G. Renden van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze overdracht gebeurt om 16.00 uur op de Scheepstimmerdijk, ter hoogte van de nieuwe woonwijk Rollandthof.
Dit kanon, dat herinnert aan de strijd die de Zierikzeeënaren door de eeuwen heen hebben gevoerd tegen aanvallers, lag voorheen altijd aan de stadszijde van de Noordhavenpoort. Dit kanon miste echter een rijdend onderstel (rolpaard). Dankzij bemoeienis van de Slavenkas Zierikzee staat het kanon nu echter weer op een rolpaard en krijgt het een plaats op de Scheepstimmerdijk.
Met de officiële overdracht van dit imposante vuurwapen wordt tegelijkertijd ook het woningbouwproject Rollandthof op de hoek van de Grachtweg/Scheepstimmerdijk afgesloten. Hier zijn 35 appartementen en 14 grondgebonden woningen gebouwd door de projectontwikkelaar WM Zierikzee BV uit Capelle aan den IJssel.
De Slavenkas werd in 1735 opgericht met het doel Zierikzeese zeelui vrij te kopen die in handen waren gevallen van de Barbarijse zeerovers. Sinds jaar en dag gebruikt de Slavenkas haar vermogen ten behoeve van het maritieme verleden van de stad. Ook biedt zij jaarlijks een jongere een zeereis aan op het zeilschip De Eendracht.