Gemeente Soest

Winkelcentra in Soest

Datum: 17/12/2007

Detailhandel Soest-West en Van Weedestraat

Afgelopen jaar is voor de winkelcentra in Soest-West en voor het hoofdwinkelcentrum Van Weedestraat onderzocht wat de mogelijkheden voor toekomstige ontwikkeling zijn. Dit is in goed overleg met de winkeliersverenigingen gegaan.

Voor het einde van het jaar zou duidelijkheid komen over uitvoering van het detailhandelsbeleid voor deze twee locaties. Het college heeft daarom in de vergadering van 10 december 2007 een besluit genomen over de gewenste ontwikkelingsrichtingen voor Soest-West en hoofdwinkelcentrum Van Weedestraat.

Soest-West

Het college wijst winkelcentrum Smitshof aan om verder te ontwikkelen tot versterkt winkelcentrum voor Soest-West. In combinatie met diverse ontwikkelingen in de directe omgeving van het winkelcentrum, o.a. de herstructurering door Portaal, moet een nieuwe en duidelijke toegangspoort tot de wijk ontstaan. Bij de plannen worden appartementen in de bovenbouw als integraal onderdeel opgenomen.

Hoofdwinkelcentrum Van Weedestraat

Het winkelgebied tussen de rotonde bij Albert Heijn en de spoorwegovergang wordt aangewezen als het gebied dat moet worden ontwikkeld tot het hoofdwinkelcentrum van Soest.

Bij de kruising van de Van Weedestraat met de Stadhouderslaan moet het hart van het winkelcentrum ontstaan met een pleinfunctie als invulling. Het totale verblijfsklimaat moet worden verbeterd, waarbij ook aandacht wordt geschonken aan goede oplossingen voor de parkeerproblematiek. Ook de weekmarkt krijgt in de Van Weedestraat een plaats.

Voor beide locaties wordt op korte termijn een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak moet bijvoorbeeld duidelijkheid geven over de betrokken partijen, risico's en planning. In het vervolgtraject wordt in ieder geval voldoende ruimte ingebouwd om alle betrokken partijen aan bod te laten komen.

Voor ontwikkeling van winkelcentrum Soest-Zuid is reeds in oktober een programma van eisen vastgesteld. Het streven voor het winkelapparaat in Soesterberg is een zo compleet mogelijk dagelijks winkelaanbod in een compact dorpscentrum.

Hierbij wordt uitgegaan van het gebied aan beide zijden van de Rademakerstraat eindigend op de hoek Veldmaarschalk Montgomeryweg - Kampweg. Over Soesterberg is in juni 2006 bij het vaststellen van de hoofdlijnen voor het detailhandelsbeleid reeds een besluit genomen.

.