Tien kanshebbers voor een Appeltje van Oranje

17/12/2007 13:21



Oranje Fonds



Het Oranje Fonds reikt jaarlijks drie Appeltjes van Oranje uit. Dit is de prijs voor bijzondere projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving. Dit jaar zijn de tien genomineerden voor het eerst via regionale voorrondes geselecteerd. In totaal presenteerden veertig organisaties zich. In mei ontvangen de uiteindelijke drie winnaars het felbegeerde beeldje uit handen van Prinses Màxima.

De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar voor de zesde keer uitgereikt. Dit jaar waren er voor het eerst regionale voorrondes. Per regio kregen acht tot tien projecten de kans zich in tien minuten te presenteren aan de andere geselecteerden en het Oranje Fonds. Naast de vier regionale rondes in Nederland werd er ook een regionale ronde gehouden op Curacao. Twee projecten uit elke regio zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Dit zijn bijzondere projecten die een brugfunctie vervullen tussen bijvoorbeeld verschillende culturen, seksen, klassen en generaties, maar ook tussen mensen mét en zonder (verstandelijke) beperking. In mei 2008 ontvangen de drie winnaars op Paleis Noordeinde uit handen van Prinses Màxima een Appeltje van Oranje.

De tien genomineerde projecten zijn:

-Welkom in Rotterdam / Mixen aan de Maas van Mara projecten (Rotterdam). Stimuleert ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' Rotterdammers die elkaar en de stad beter willen leren kennen.
-Kindertuin De Teyl van bewonersorganisatie Hillesluis (Rotterdam). Kinderen van diverse culturele achtergronden en kinderen met een verstandelijke handicap leren met elkaar om te gaan, de natuur te respecteren en niet te discrimineren.
-Multiculturele levensverhalen van SCALA Welzijnswerk (Hengelo). Buurtbewoners van diverse etnische afkomst vertellen elkaar persoonlijke verhalen uit hun leven of land van afkomst. Hierdoor ontstaat een persoonlijke band tussen deelnemers.
-Van hangjongeren naar sportjongeren van voetbalvereniging OSM'75 (Maarssen). Jongeren krijgen de mogelijkheid om onder begeleiding met elkaar te sporten en gesprekken aan te gaan. Hierdoor leren ze op een sociale en nuttige manier invulling te geven aan hun vrije tijd.
-Participatie en Integratieproject Allochtonen van GVAV Rapiditas (Groningen). Deze voetbalvereniging laat jaarlijks 25 asielzoekers bij hun vereniging gratis voetballen. Zo integreren ze met teamgenoten en bouwen ze vriendschappen op.
-Regenboog project van Woonzorgspectrum Westerhout (Alkmaar). Allochtone vrouwen die een taalopleiding volgen zetten zich in om ouderen uit het zorg-centrum gezelschap te houden. Naast hulp wisselen ze met elkaar ervaringen uit.
-Eetcyclus 50+ van Brede Welzijnsinstelling BWI (Geldrop). Mensen van 50+ uit verschillenden buurten en van verschillende afkomst ontmoeten elkaar eens per maand tijdens een betaalbaar etentje in een van de lokale restaurants.
-JIP en JOP geven elkaar de hand van JIP Boy 4-ever (Venlo). Een ontmoetingsplek voor jongeren met verschillende culturele achtergronden. Door diverse activiteiten leren ze elkaar kennen en wordt vervreemding onder hen tegengegaan.
-Mangazina di Rei - Openluchtmuseum (Bonaire). Ouderen en volwassenen vertellen verhalen van vroeger aan elkaar, schoolkinderen en toeristen. Voeg daarbij zang, dans en proeverijen en de culturele beleving is compleet. Jongeren dragen ook een steentje bij als onderdeel van hun leerwerktraject.
-Alfabetisering en basiseducatie aan volwassenen van Fundashon Pro Alfa (Curacao). Dit project geeft beroepsoriënterende cursussen aan volwassenen uit armoedewijken om sociale uitsluiting te voorkomen en waardoor zelfredzaamheid toeneemt.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'De tien genomineerden komen dit jaar uit alle windstreken. Het aardige is dat dit keer niet alleen wij maar ook de projecten zelf elkaar beoordeelden. Hieruit zijn tien bijzondere nominaties voortgekomen. Krachtige projecten die, elk op hun eigen wijze, ontmoeting tussen mensen stimuleren. 'Elkaar ontmoeten' is een belangrijke pijler van het Oranje Fonds'.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 24 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.





http://www.oranjefonds.nl/appeltjes08