Stichting Wakker Dier

Disneyland wreed tegen familie Donald Duck en Gijs Gans (17 december 2007)
Op initiatief van Wakker Dier begint vandaag in zeven Europese landen een burgerprotest tegen Disneyland Parijs. Met een satirische animatiefilm roepen Europese dierenorganisaties landgenoten op om protest in te dienen bij Disneyland Parijs, vanwege de dieronvriendelijke foie gras die het park serveert. In het amusementspark worden Donald Duck en Gijs Gans verheerlijkt terwijl Disneyland tegelijkertijd foie gras van deze pijnlijk gedwangvoederde diersoorten uitgebreid op de menukaarten van haar restaurants heeft staan. Met de campagne wordt voor het eerst een gezamenlijk Europees consumentenprotest georganiseerd tegen foie gras in het thuisland van deze wrede delicatesse. Frankrijk produceert en consumeert ongeveer driekwart van alle foie gras wereldwijd. Wakker Dier wil van Nederland het verzetsland tegen foie gras maken.

De animatiefilm laat zien hoe een paar vrolijke ganzen naar een pretpark gaan en daar wreed te grazen worden genomen. Een eend dwangvoedert de ganzen en een kwaadaardige muis verwerkt ze machinaal tot blokjes foie gras. Via de website www.wakkerdier.nl/protest is de animatiefilm te zien en is protestmail te versturen.

Hoewel wereldwijd de verontwaardiging over foie gras toeneemt en het product in veel landen verboden is, neemt in Frankrijk de verkoop en export alleen maar toe, in 2006 met 7%. De productie lag op 19.552 ton. 75% van de wereldproductie van foie gras vindt in Frankrijk plaats, gevolgd door Bulgarije en Hongarije.

Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen 2 tot 3 weken lang meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd. Zo worden de levers in enkele weken tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer één vierde van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die luxe restaurants als delicatesse serveren. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Veel dieren lopen verwondingen op aan de slokdarm als ze gaan kokhalzen tijdens het dwangvoederen. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de vervetting gaat de lever disfunctioneren. Tijdens het dwangvoederen ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. In de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen hebben. 40 tot 70% van de dieren heeft verwondingen aan de keel en nek vanwege de dwangvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10 á 20.

De campagne voor een diervriendelijker Disneyland wordt gevoerd vanuit Nederland, België, Frankrijk, Italië, Groot Brittannië, Denemarken en Israël door respectievelijk Wakker Dier, GAIA, Stop Gavage, LAV, VIVA UK, Dyrenes Venner en Anonymous for Animal Rights. De campagne tegen Disneyland Parijs is een initiatief van de Stichting Wakker Dier die in Nederland al tientallen restaurants, groothandels en supermarktketens overtuigde de foie gras niet meer te verkopen vanwege de dierenmishandeling bij de productie. Ook de parlementsleden besloten geen foie gras meer in het Tweede Kamer-restaurant te eten en de Koningin Beatrix serveert sinds dit jaar geen foie gras meer aan haar (Koninklijke) gasten. 3FM "shock jock" Giel Beelen liet zich dit jaar dwangvoederen uit protest tegen de foie gras (http://nl.youtube.com/watch?v=-On_rOdfkRo&feature=related).

donateurs-
onderzoek