Waterschap Regge en Dinkel


Twickel

Persbericht: Boeren voor Natuur op Twickel

Pilot voor nieuwe vorm van natuurgerichte landbouw is van start gegaan

Boeren voor Natuur op Twickel

ministerverburgkuksenvoorzitterstichtingtwickeldeheerkrudop.jpg (3013 Kb)
Minister Verburg, watergraaf Kuks en voorzitter stichting Twickel Krudop proosten op overeenkomst

Op zaterdag 15 december 2007, is het startsein gegeven voor de uitvoering van de pilot Boeren voor Natuur op Twickel. Vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, de provincie Overijssel, het waterschap Regge en Dinkel, Regio Twente, gemeenten Hof van Twente en Hengelo en de Stichting Twickel hebben hun handtekening gezet onder de Samenwerkingsovereenkomst.

Drie boeren gaan invulling geven aan de pilot. Deze boeren oefenen hun bedrijf uit in een kleinschalig landschap met grote natuurwaarden. Zij kunnen daardoor minder inkomen uit hun normale landbouwactiviteiten halen. Zij zijn bereid en enthousiast om hun bedrijfsvoering mede te richten op het ontwikkelen en beschermen van natuur en landschap en waterbeheer en krijgen daarom als inkomenscompensatie.

Duurzaam en op economisch verantwoorde wijze ondernemen is in dit project gekoppeld aan een hoogwaardig leefmilieu in het buitengebied ten behoeve van de hele samenleving. Verschillende overheden en particuliere organisaties werken daarom mee aan het realiseren van deze visie.

Om de visie te bereiken wordt van de boeren innovatief vakmanschap en maatwerk in de inzet van vee en materiaal gevraagd. Het resultaat is behoud van kleinschalige landbouw en tegelijkertijd het integraal versterken van landschaps- en natuurwaarden in combinatie met toekomstgerichte waterhuishouding. Hierin kan een brede flora en fauna meer ruimte vinden om zich te vestigen en tot bloei te komen.

De vergoeding aan de boeren voor het beheer van landschap, natuur en water wordt gefinancierd vanuit een fonds waarin bovengenoemde overheidspartijen hebben bijgedragen. Dit fonds is ondergebracht bij het Nationaal Groenfonds.

Minister Verburg van LNV geeft aan wat haar zozeer aanspreekt in Boeren voor Natuur op Twickel: "het richt zich niet op het verleden, maar juist op de toekomst. Het speelt in op actuele maatschappelijke vragen naar een goede en herkenbare leefomgeving, hoogwaardig en veilig voedsel, een goed beheer van onze grond en oppervlaktewater en biodiversiteit. En het is een perfecte mix van modern en oud: van vernieuwing en moderne landbouwbedrijfssystemen die liggen in gebieden die juist vanwege hun cultuurhistorie en omgevingskwaliteit hoog worden gewaardeerd. Het landgoed Twickel is hiervan een sprekend voorbeeld."

In totaal wordt vier miljoen euro geïnvesteerd in het project. Het waterschap investeert een kwart van dit bedrag. EUR 600.000,= wordt gebruikt voor de herinrichting van het watersysteem, waarbij water vasthouden en bergen en het terug brengen van een ecologisch watersysteem centraal staat. EUR 400.000,= is gereserveerd om de blauwe diensten af te kopen.

De startsein dat is gegeven houdt voor het waterschap in dat de inrichtingsplannen verder worden uitgewerkt in samenwerking met de projectgroep (WS, DLG, Twickel en Alterra) en de uitvoering opgepakt moet worden.