Partij van de Arbeid

Einde aan telefoonterreur

17-12-2007 01:30

Er komt een maximumtarief voor 0900-informatienummers die de consument nodig heeft, bijvoorbeeld om een helpdesk te raadplegen. Ook komt er een wettelijk verplicht bel-me-niet-register. Tweede-Kamerlid Martijn van Dam is de initiatiefnemer van dit register waarmee mensen een soort nee-nee-sticker op hun telefoon kunnen plakken.

Al vier jaar geleden kaartte Van Dam dit aan en wist hij dit met succes op de agenda van de Kamer te krijgen. Mensen die niet gebeld willen worden voor marktonderzoeken of commerciële aanbiedingen de beruchte telefoontjes tijdens het eten kunnen zich laten opnemen in het bel-me-niet-register. Bedrijven mogen mensen die in het register staan niet bellen, doen ze dat toch dan riskeren ze in de toekomst een boete van 450.000 euro, die kan worden opgelegd door toezichthouder Opta.

Aanpak van misbruik én een maximumtarief voor 0900-informatienummers moeten voorkomen dat de consument moet betalen terwijl hij aan het lijntje wordt gehouden als hij informatie nodig heeft. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en de Tweede Kamer zijn dit donderdag met elkaar eens geworden. Met deze aanpak verwacht Heemskerk op korte termijn resultaat, al vanaf voorjaar 2008.