Rechtbank Utrecht


ProRail mag capaciteitsverdeling Syntus-spoorlijnen in stand houden

17 december - Spoorbeheerder ProRail hoeft de capaciteitsverdeling voor 2008 op een drietal trajecten van vervoerder Syntus niet aan te passen. Van een oneerlijke verdeling van de spoorwegcapaciteit is volgens de rechter geen sprake.

Syntus was naar de voorzieningrechter gestapt omdat door de nieuwe capaciteitsverdeling van ProRail een aantal vroege en late treinen van Syntus moeten uitvallen. Het gaat om treinen op de trajecten Arnhem - Doetinchem, Zutphen - Goor en Goor - Hengelo. ProRail heeft landelijk een zogenaamd `nachtgat' van 5,5 uur op enkelsporige baanvakken vastgesteld. Eén keer per twee weken vallen daarom op doordeweekse dagen vroege en late treinen uit. ProRail heeft de nachtgaten nodig voor het plegen van onderhoud.

Van een discriminatoire of oneerlijke verdeling van de spoorwegcapaciteit is volgens de rechter geen sprake. ProRail heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat een nachtgat van 5,5 uur noodzakelijk is voor een goed onderhoud van het spoor. Het aantal reizigers dat last heeft van de uitvallende treinen is bovendien gering. In de ochtenduren zijn dat er volgens Syntus ongeveer honderd, 's avonds laat enkele tientallen. Syntus heeft op de zitting laten weten dat zij de uitgevallen treinen kan vervangen door bussen. De door Syntus gevraagde aanpassing van de capaciteitsverdeling werd daarom door de rechter niet toegewezen.

Syntus heeft ook bij de NMa geklaagd over de beslissing van ProRail. De NMa neemt op zijn vroegst in februari 2008 een besluit over de kwestie.

LJ Nummer

BC0283

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 17 december 2007 Naar boven