Kenmerk 'beter leven' op diervriendelijker vlees

17/12/2007 13:40



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren




- Na succesvolle introductie op nieuwe Volwaard-kip:

Den Haag, 17 december 2007 - De Dierenbescherming gaat door met haar initiatief om diervriendelijker geproduceerd vlees herkenbaar te maken voor de consument. Het "Beter Leven"-kenmerk, dat bij wijze van experiment al een jaar op de "Volwaard"-kip heeft gestaan, wordt nu verder uitgebouwd. Tijdens een Algemene Vergadering van de Dierenbescherming werd hierover zaterdag een beslissing genomen. De Dierenbescherming gaat per geïnteresseerde producent bezien of en hoeveel sterren het vlees verdient. Ook eieren en zuivel kunnen in aanmerking komen voor het kenmerk van de Dierenbescherming.

De Volwaard-kip kreeg van de Dierenbescherming vorig jaar bij wijze van proef één ster voor de belangrijke stap die werd gezet in de verbetering van het dierenwelzijnsniveau in de vleeskuikensector. Het vlees van de Volwaard-kip past in het door de Dieren bescherming bepleite 'tussensegment', dat het gapende gat tussen producten uit de bio-industrie en biologische vleesproducten moet overbruggen. De tweede ster is nu bedoeld voor vlees afkomstig van 'scharreldieren', terwijl de derde is gereserveerd voor de biologische sector. Vleesvervangers mogen van de Dierenbescherming vier sterren gaan voeren. Het streven is nu, dat er binnen een productcategorie, bijvoorbeeld kip, tenminste twee niveaus van het Beter Leven kenmerk te koop zijn, zodat de consument een bewuste keuze kan maken.

Consument positief
Uit in opdracht van de Dierenbescherming door Blauw Research verricht marktonderzoek blijkt dat de consument positief reageert op het kenmerk "Beter Leven". Het sterrensysteem spreekt ongeveer de helft (47%) van de consumenten aan. Van de consumenten die bij het boodschappen doen al rekening houden met dierenwelzijn, waardeert zelfs driekwart (72%) het kenmerk van de Dierenbescherming.

Ook het Voedingscentrum reageert enthousiast op het nieuwe kenmerk van de Dierenbescherming. Omdat het consumenten in staat stelt staat dierenwelzijn te betrekken bij aankoop van vlees vindt het centrum het kenmerk 'Beter Leven' een prima initiatief. Het Voedingscentrum zegt dat het kan bijdragen aan een meer bewuste keuze bij consumenten, maar er óók voor kan zorgen dat er nieuwe initiatieven komen vanuit de producenten

Belangrijke voorwaarde
Het experimentele jaar met de enkele ster voor de Volwaard-kip, die wat betreft dierenwelzijn zit tussen de 'plofkippen' uit de bio-industrie en de scharrel(vlees)kip, heeft duidelijk gemaakt dat de introductie niet ten koste is gegaan van de omzet van biologische kip. Dat de Volwaard-kip ook een commercieel succes is, blijkt uit de recente opschaling van de productie. Hierdoor hebben twee ruim één miljoen vleeskuikens in 2008 een aanzienlijk beter leven dan hun lotgenoten in de bio-industrie. Dat waren er afgelopen jaar nog 500.000. Ook steeds meer supermarkten tonen belangstelling voor de diervriendelijker geproduceerde kip.

Weinig winst
Om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren heeft de Dierenbescherming zich tot vorig jaar vooral gericht op beïnvloeding van regelgeving. Nu de overheid praktisch alleen nog afspraken maakt in Europees verband en geen verdergaande Nederlandse wetgeving wil, valt hier weinig winst te behalen. Daarom richt de Dierenbescherming zich meer en meer op het bedrijfsleven en de consument. Voor veel veehouders en consumenten blijkt overstappen op biologische producten een te grote stap. Het aandeel biologische kip in de supermarkt van slechts 0,1% is in dit verband illustratief.

De Dierenbescherming streeft nu aanvullend naar zogenaamde "tussensegmenten"; producten die tussen de gangbare en de biologische veehouderij zitten met hogere dierenwelzijnsnormen en iets hogere prijzen.

Naarmate meer consumenten en veehouders het tussensegment omarmen, verwacht de Dierenbescherming dat deze normen voor dierenwelzijn deels en uiteindelijk geheel worden opgenomen in de gangbare veehouderij en het minimumniveau zo geleidelijk steeds verder stijgt. Uiteraard ziet de Dierenbescherming het liefst dat boeren massaal op biologische wijze hun vee gaan houden, dat supermarkten deze producten aanbieden, consumenten ze kopen en vaker vegetarisch gaan eten. Om dit ideaal te bereiken zal de Dierenbescherming inspanningen blijven leveren. Daarnaast kiest de Dierenbescherming voor de weg van de geleidelijkheid om op deze wijze al op korte termijn grote welzijnsverbeteringen voor veel dieren te kunnen realiseren.





http://www.dierenbescherming.nl/kenmerk/