Rechtbank Roermond


Twee uitspraken met betrekking tot reconstructie vestingwerken Stevensweert

Roermond, 17 december 2007 - De sector bestuursrecht van de rechtbank Roermond heeft twee uitspraken gedaan met betrekking tot reconstructie van de vestingwerken in Stevensweert.

De gemeente Maasgouw (voorheen gemeente Maasbracht) heeft een plan ontwikkeld om een segment van de voormalige vestingwerken te Stevensweert te reconstrueren. Tegen dit plan is door een aantal inwoners van Stevensweert op verschillende gronden beroep aangetekend.

In de eerste uitspraak (BC0189) spreekt de rechtbank Roermond zich uit over de besluitvorming op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De rechtbank oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Maasgouw een voldoende en zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt. Volgens de rechtbank is geen sprake van (onevenredige) aantasting van het woon- en leefklimaat en er is voldoende draagvlak voor de reconstructie (en het is niet nodig geweest daarvoor nog een referendum te organiseren). De rechtbank verklaart de beroepen ongegrond.

In de andere uitspraak (BC0192) gaat het om een kapvergunning van 47 bomen. Deze bomen kunnen niet blijven staan door de reconstructie van de vestingwerken. Hoewel de rechtbank van oordeel is dat die vergunningverlening in principe, en vooral met het oog op de daaraan verbonden herplantplicht in orde is, wordt de vergunning toch vernietigd. Dit omdat één van de aan de vergunning verbonden voorschriften niet helder was en onvoldoende rechtszekerheid bood. Dat herstelt de rechtbank zelf.
De beslissing van de rechtbank Roermond in deze zaak is als volgt: De rechtbank Roermond verklaart de beroepen gegrond en vernietigt het bestreden besluit; bepaalt dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit; wijzigt het primaire besluit in die zin, dat daaraan het volgende voorschrift wordt verbonden: "Van deze vergunning mag slechts gebruik worden gemaakt tot één jaar na de datum van deze uitspraak."

LJ Nummers

BC0189
BC0192

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 17 december 2007 Naar boven