PvdA Rotterdam


Uit de PvdA-fractie Charlois

Ma 17 Dec 2007 - Evert van der Schee

De onderwerpen waar de fractie in het recente verleden en tot nu de aandacht voor heeft gevraagd, lagen en liggen vooral op het terrein van verbetering van de wijken. Oud-Charlois, Carnisse, Pendrecht en Tarwewijk en daarnaast in iets mindere mate de andere wijken, vragen onze grote aandacht. Verkrotting, overlastgevende panden, drugs en hangjongeren zijn o.a. de onderwerpen waarop de wijkactieplannen zijn gericht. Er wordt zeker vooruitgang geboekt maar bewoners zouden het sneller willen en daar hebben zij gelijk in.

De fractie houdt het oog gericht op de Vogelaars toezeggingen en op de bijdragen uit het Pact op Zuid. Heel sterk zet de fractie in op het verhogen van de inspanningen om onze wijken te doen ontwikkelen naar gezonde en leefbare wijken. Daarbij kan het niet anders dat ook van de bewoners een inspanning wordt gevraagd. Bijvoorbeeld grote aandacht van ouders bij de opvoeding van hun kinderen, aandacht voor je eigen buurtje zoals wie heeft er wat hulp nodig en kunnen we het netjes en schoon houden.

Wijkbezoek

Vanaf november gaat de fractie iedere maand de straat op, alle wijken hebben zogenaamde wijkcommissies die de bezoeken aande wijk gaan voorbereiden. Het bestuur en de leden van de partij in Charlois kunnen deelnemen aan deze wijkbezoeken. Nadere gegevens over de wijkbezoeken(wanneer en waar) kunt u lezen op onze website.

Grootse ontwikkelingen werpen hun schaduw vooruit

Hoe zal Charlois er over 10 of 20 jaar uitzien? Daar maak ik me nu nog niet druk over, ik heb genoeg aan mijn hoofd of het zal mijn tijd wel duren. Dat zijn vaak de wat terughoudende of negatieve reacties die een dergelijke vraag oproept. Wie naar de volgende opsomming kijkt gaat er wellicht anders over denken.

Via de gelden uit het Pact op Zuid en de Vogelaarpot plus de voornemens van BW Rotterdam zal Charlois bijna onherkenbaar veranderen in een pracht deelgemeente. Hierbij moet je denken aan:
* Ontwikkeling van het Hart van Zuid. Rond het Zuidplein tot aan het Ahoi complex wordt het nieuwe hart van Zuid gevestigd.
* Ondertunneling van de Pleinweg, een zegen voor de bewoners aldaar.
* Omleidingsroute voor het verkeer via Waalhaven. Een zegen voor de bewoners van de Dorpsweg.

* Nieuwbouwprojecten in diverse wijken waardoor verkrotting en monotone bouw tot het verleden behoort.

* Sloop van de naoorlogse woningen op Heyplaat (± 400) gevolgd door nieuwbouw.

* Toekomst van de buurt Wielewaal

* Ontwikkeling van probleemwijken naar prachtwijken
* Opzet en bouw van brede scholen.

* Ontwikkeling van een eigen kunst en cultuurbeleid in Charlois.

De fractie begrijpt dat de bewoners zullen zeggen eerst zien en dan geloven
Het is ook nogal wat. Daarom bepleit onze fractie de opzet en inrichting van een informatiecentrum op een mooie en centrale plek in Charlois. Met visuele beelden en grafische voorstellingen kunnen we dan de ontwikkelingen op de voet volgen. Nog deze zittingsperiode willen we ongeloof en terughoudendheid bij de burgers om zetten in geloof in de toekomst en betrokkenheid van de burgers bij de ontwikkelingen.

Fractienieuws

De fractie heeft sinds juni van dit jaar een goed functionerend fractiebureau samengesteld. Het fractiebureau bereidt de agenda voor en zorgt voor een goede taakverdeling onder de fractieleden. Ursul Schaap heeft om persoonlijke redenen het voorzitterschap van de fractie neergelegd begin januari neemt de fractie een besluit over een nieuwe voorzitter. Tot dan neemt Michel de Baan het voorzitterschap waar.

De fractie wenst iedereen straks fijne feestdagen en een gezond 2008. Wilt u reageren naar de fractie? Dat kan via
PvdA@Charlois.Rotterdam.nl