Gemeente Elburg

pad met CDA raadslid Jan Neijzen

Cursusdag 2: op pad met CDA raadslid Jan Neijzen

De tweede lesdag is verzorgd door CDA-raadslid Jan Neijzen. Er ligt een stevig lesprogramma klaar met maar liefst vier werkbezoeken. We beginnen op de Prins Willem Alexanderschool, in de volksmond de PWA.

Neijzen 141207

De portrettengalerij in de hal laat zien dat de kleuter Amalia toch wel grote gelijkenissen vertoont met de kroonprins in diens jongere jaren. We worden welkom geheten door Jan van der Stouwe. Een enthousiaste directeur die ons vol trots rondleidt in zijn grote basisschool, met inmiddels meer dan 300 leerlingen. Tot mijn verrassing bestaat de school al bijna 100 jaar. Deze school kent echter een rijke historie aangezien het vanouds de dorpsschool is van Oostendorp. De school kent veel verrassende hoekjes en lokalen doordat er in de loop van die 100 jaar natuurlijk steeds een stukje bij aangebouwd is. Hetgeen overigens keurig is gedaan. Ergens boven in de school kom ik nog een oude bekende tegen: oud-raadslid en statenlid Atie van Geest-Groothuis, die na een actieve periode in de politiek nu weer vol enthousiasme voor de klas staat. De leerlingen boffen maar met zo'n politiek geëngageerde onderwijzeres. Leuk om haar weer eens te ontmoeten.

Na een smakelijke lunch bij Jan thuis volgt er een gesprek met het bestuur van de Oranjevereniging Elburg. Jan is voorzitter, maar ook de bestuursleden Pauline van Zweden en Kees van Dorp schuiven aan. Elburg kent natuurlijk een rijke Koninginnedag traditie. Met ieder jaar o.a. een aubade, een bijeenkomst in de kloostertuin, een wallenloop en een concert op de vismarkt. Het comité heeft er al weer zin in. Vóór die tijd moet echter nog een hoop gebeuren en tevens in financieel opzicht is het ieder jaar weer spannend. Ook in de andere kernen is Koninginnedag 2008 nog niet rond. Het lijkt me daarom goed om eens een infosessie voor de gemeenteraad te houden, zodat ook de politiek eens hoort wat er allemaal komt kijken bij een dergelijk feest in de diverse kernen. Dat Koninginnedag breed gedragen wordt in de gemeente Elburg is mij inmiddels al wel duidelijk. Het is goed om te kijken of al deze festiviteiten in de kernen nieuwe impulsen kunnen gebruiken. Het is ten slotte maar één keer per jaar Koninginnedag en het is in onze gemeente echt een feest voor iedereen. En dat is mooi!

De volgende locatie die we aan deden was de zorginstelling Het Baken, voorheen de Voord. Interim manager Roel van Neerbos kon ons veel vertellen over deze brede zorginstelling met meerdere vestigingen op de Veluwe. Zakelijk gezien hebben dit soort zorginstellingen het moeilijk na enkele bezuinigingsslagen van het rijk. Op het oog is er echter nog weinig aan de hand. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan het gemotiveerde personeel en de vele vrijwilligers. Regiomanager Annelies van Oosterhout gaf ons een uitgebreide rondleiding door deze mooie voorziening. Het was goed om te zien met hoeveel liefde en aandacht er hier met mensen wordt omgegaan die veel zorg nodig hebben. Persoonlijk geniet ik er ook altijd van om gesprekken te voeren met oudere mensen. Het is prachtig om al die verhalen over vroeger te horen. Het zijn altijd warme contacten die je hebt. Inmiddels heb ik ontdekt dat ouderen het ook bijzonder op prijs stellen als de burgemeester op bezoek komt. In principe wil ik dan ook proberen om de 95 en 100 jarigen te bezoeken en, samen met mijn vrouw, de 60-jarige huwelijken.

Tot slot bezochten we de Tennisclub Elburg, kortweg TCE. De bestuursleden Pim Smulders en Jaap van Barneveld zaten ons al op te wachten in het knusse clubhuis. Het is een gezellige vereniging, die natuurlijk prachtig is gelegen zo dicht bij de veste. Het is een club die volledig draait op vrijwilligers, waardoor het ook een betaalbare sport blijft. De club heeft zo'n 350 leden die geregeld een balletje kunnen slaan. Niet alle leden zijn zo fanatiek. Raadslid Jan Neijsen bleek het afgelopen jaar hooguit twee keer op de baan te hebben gestaan, maar ja die heeft met de politiek dan ook gekozen voor een hele boeiende nevenfunctie die hem veel vrije tijd kost!

Al met al was het een interessante middag vol met interessante en gevarieerde gesprekken. Ik begin steeds meer plezier te krijgen in deze inburgeringcursus!