Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa beboet roosterleveranciers voor ruim EUR 2,7 miljoen

07-37 / 17-12-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet leveranciers van metalen roosters wegens kartelvorming voor een totaalbedrag van ruim EUR 2,7 miljoen. De NMa acht bewezen dat vier ondernemingen ruim zes jaar (vanaf januari 1998 tot en met maart 2004) kartelafspraken hebben gemaakt over de verkoop van roosters. Deze roosters worden onder meer gebruikt in (brand)trappen, balkonhekken en vloeren.

Om elkaar te beschermen tegen onderlinge concurrentie kwamen de ondernemingen regelmatig bij elkaar om de prijzen voor roosters onderling af te stemmen via prijslijsten. Bij grotere opdrachten werd onderling bepaald welke onderneming het werk kreeg en tegen welke prijs. Daarnaast maakten de ondernemingen jaarlijks afspraken over de verdeling van de onderlinge marktaandelen. Daartoe werden maandelijks de actuele omzetgegevens uitgewisseld. Om het kartel goed te laten functioneren, maakten de karteldeelnemers gebruik van een secretaris.

Prijsafspraken en marktverdeling vormen zeer zware overtredingen van de Mededingingswet. 'Het is zeer te betreuren dat deze partijen die samen de markt domineerden, de onderlinge concurrentie opzettelijk hebben uitgeschakeld. Dit soort kartelgedrag verziekt onze economie tot in de kern, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. Het is not done dat deze ondernemingen samenspanden om de prijzen te verhogen en de markt onderling te verdelen. De directies van deze ondernemingen wisten heel goed dat het gedrag illegaal was, maar zetten het kartel niettemin voort en probeerden op allerlei manieren hun sporen te wissen.'

Roto B.V. met haar twee dochtervennootschappen, Arco Reuver B.V. en Dejo Metaalindustrie B.V., kregen de boete van ruim EUR 10 miljoen kwijtgescholden omdat Roto het kartel bij de NMa opbiechtte. Roto deed dit als eerste, voordat de NMa het onderzoek had geopend. De NMa stelt hier boete-immuniteit tegenover. RST Meiser Nederland B.V. en Thielco Staalindustrie B.V. dienden pas na Roto een clementieverzoek in. In ruil daarvoor kregen zij een korting op hun boete van respectievelijk 15% en 10%.

De opgelegde boetes en de verleende clementiekortingen zijn als volgt:

Clementie (%)

Clementiekorting (EUR)

Boete (EUR)

Roto

Arco

Dejo

100

100

8.316.604


1.845.706

0

0

RST Meiser

15

99.180

611.000

Thielco

10

175.193


1.576.000

Las Pers


-

562.000

TOTAAL


2.749.000

De boetes zijn bepaald aan de hand van de Richtsnoeren Boetetoemeting van de NMa. De boetebesluiten zijn vastgesteld op basis van het rapport dat de NMa na onderzoek heeft opgemaakt, en van de zienswijzen van de ondernemingen hierop. Tegen deze besluiten kunnen de ondernemingen bij de NMa bezwaar maken of in beroep gaan bij de Rechtbank Rotterdam. De boetes die de NMa int gaan naar de schatkist.

Ondernemingen en/of natuurlijke personen kunnen hun deelname aan een kartel opbiechten bij het Clementiebureau van de NMa. De nieuwe Richtsnoeren Clementie bieden ondernemingen en personen de mogelijkheid om bij het Clementiebureau van de NMa na te gaan of de clementiecategorie A (boete-immuniteit) nog beschikbaar is (zie voor meer informatie: http://www.nmanet.nl/ onder het kopje biecht uw kartel op (clementie).