Mensenhandel Congres succesvol afgesloten STV presenteert nieuwe naam

17/12/2007 14:28



Stichting tegen Vrouwenhandel



De Stichting tegen Vrouwenhandel en het Ministerie van Justitie organiseerde het congres "Mensenhandel, actueler dan ooit, op 12 en 13 december. Staatssecretaris Albayrak, die de conferentie opende, benadrukte het belang van samenwerken rond de drie onderwerpen die centraal stonden op het congres:
- Informatie-uitwisseling tussen de verschillende organisaties;
- De verblijfsrechtelijke mogelijkheden van mensen die geen aangifte durven te doen tegen de handelaren;
- De (kwetsbare) positie van minderjarige alleenstaande asielzoekers. Staatssecretaris Albayrak vroeg om acties en oplossingen.

Het congres eindige succesvol met concrete aanbevelingen:

- De informatie-uitwisseling tussen organisaties binnen de mensenhandelketen moet gestructureerd worden en een verplichtend karakter krijgen.
- In 2008 start een pilot keteninformatisering binnen de regio's die ook resultaten moet opleveren voor landelijk bindende afspraken.
- Om binnen een reflectie periode van 3 maanden rust en veiligheid te kunnen bieden, moeten er mogelijkheden voor bijzondere opvang gerealiseerd worden. Voor mannen en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel.
- De regionale opvang en begeleiding moeten versterkt worden. De aansturing van de zorgcoördinatie dient bij STV neergelegd te worden en gewaarborgd te worden voor alle netwerken.
- Er komt een landelijke B9 klankbordgroep om individuele casussen snel en efficiënt te kunnen volgen.
- Er is breed draagvlak voor een reflectie periode voor slachtoffers die worden aangetroffen op Schiphol, ongeacht of zij minder- of meerderjarig zijn.
- Gepleit wordt voor besloten opvang van deze groep, buiten Schiphol in kleinere wooneenheden.
- De samenwerking tussen organisaties die te maken hebben met minderjarige slachtoffers van mensenhandel moet geformaliseerd worden.

Het succes van de conferentie is specifiek te danken aan alle samenwerkingspartners die aanwezig waren en een grote bereidheid toonden om over de grenzen van hun eigen instelling te denken.

De Stichting tegen Vrouwenhandel bestaat 20 jaar en presenteert haar nieuwe naam: COordinatiecentrum MENSenHAndel, kortweg: COMENSHA.
- CoMensha is het coördinatiecentrum voor opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel;
- CoMensha geeft voorlichting en deskundigheidsbevordering op het gebied van mensenhandel;
- CoMensha registreert verhandelde personen en legt een uitgebreid dossier aan;
- CoMensha faciliteert kennisontwikkeling en kennisdeling tussen alle organisaties die een rol hebben in de bestrijding tegen mensenhandel;
- CoMensha verzamelt en ontsluit informatie over wet- en regelgeving en actualiteiten die betrekking hebben op mensenhandel.





http://www.comensha.nl