Ingezonden persbericht


Persbericht 14 december

Zonder Kunstenaars Geen Kunst

Beeldend kunstenaars geven massaal gehoor aan de oproep van het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst. Duizenden kunstenaars sturen e-mails naar de kamerleden om hun onvrede met het voorgenomen beleid van minister Plasterk kenbaar te maken en leggen het internetverkeer plat. Maandag 17 december wordt de kunstbegroting behandeld.

Er blijft geen geld voor kunstenaars meer over. De grens is bereikt! Stuur een e-mailuitnodiging van een expositie, zodat ze kunnen zien wat er met het geld gebeurt, zo luidt de oproep op de site www.kunstsubsidiedebat.nl, die door kunstenaar Jerome Symons wordt onderhouden.

Daarmee willen zij letterlijk laten zien hoe belangrijk subsidie is om hun werk te kunnen maken. Want kunstenaars zijn vogelvrij. De afgelopen jaren zijn individuele subsidies aan kunstenaars dramatisch gedaald. Tussen 2001 en 2004 namen de bedragen voor startstipendia en werkbeurzen met 40% af! In 2005 werd bepaald dat de Geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV), een bedrag van 16,7 miljoen, niet meer rechtstreeks aan kunstenaars mocht worden uitgekeerd. En de bodem is nog niet in zicht.

In de beleidsbrief Beeldende Kunst van 7 december heeft van minister Plasterk een deel van de Geldstroom BKV bestemd voor tentoonstellingsplekken (2,5 miljoen), voor dekking van grote museale exposities (500.000) en de rest (13,5 miljoen) uitgesmeerd over een groter aantal gemeentes. Maar komt dit ook direct aan kunstenaars ten goede?

Er gaat steeds meer geld naar musea en kunstinstellingen (15% tegen 3,2 % voor beeldende kunst, zie www.culturalpolicies.net). De individuele subsidies worden verder uitgekleed, de startstipendia dreigen te verdwijnen. En het enige instrument dat de verkoop van kunst bevorderd, de Kunstkoopregeling, wordt afgeschaft. Kunstenaarsbeleid heeft plaats gemaakt voor Kunstbeleid, maar met badwater wordt ook het kind weggegooid. De musea eten de kunstenaars op. Hoe moet de kunst nog gemaakt worden?

De markt biedt hier geen soelaas. Mecenassen zijn er nauwelijks. Van kunstenaars wordt verwacht dat ze in alle vrijheid, unieke, vernieuwende kunst maken, maar dat is tijdrovend en volstrekt oneconomisch. Kunstenaars zijn een antenne op de wereld. Ze houden ons een spiegel voor en dat is essentieel in een samenleving die de vrijheid hoog in het vaandel heeft.

Dat mag best wat kosten. Anders rest er niet anders dan reclame en design.

Dit initiatief Zonder Kunstenaars Geen Kunst wordt onder andere gesteund door: Henk Visch, Joost Conijn, Elisabeth Stienstra, Thom Puckey, Eylem Aladogan, Karin Arink, Ida van der Lee, Esther Didden, Jan Grolleman, Loes Heebink, John Prop, Loes Diephuis, Bik van der Pol, Semna van Ooy, Lino Hellings en inmiddels duizenden anderen.

Contactpersoon: Ida van der Lee: idavanderlee@planet.nl, 06-41382831