Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 17 december 2007

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Landschap Noord-Holland gaan meer samenwerken!

Onlangs tekenden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Landschap Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst in de Witte Zaal van het kantoor van het hoogheemraadschap aan de Schepenmakersdijk in Edam. Er is al een aantal succesvolle projecten gerealiseerd waarin belangen van natuur, landschap, water en recreatie samen konden worden gebracht. Besloten is om deze samenwerking nu structureel te maken en zo nòg meer kansen te benutten. De overeenkomst geldt voor acht jaar.

Het hoogheemraadschap beheert in Noord-Holland in totaal 6000 ha water en 20.000 kilometer waterlopen, oevers en aangrenzende terreinen. Landschap Noord-Holland beschermt inmiddels 78 eigen natuurgebieden en beheert, praktisch en via adviezen, een groot aantal terreinen van overheden en particulieren in de hele provincie. Het Landschap heeft als doel om in Noord-Holland natuur- en landschapswaarden te behouden en te ontwikkelen. In de samenwerking krijgt het Landschap de ruimte om inrichtingswerken uit te voeren ten gunste van de natuur, ingebed in de functie die het hoogheemraadschap aan het gebied heeft gegeven. Dit geldt voor nieuwe waterbergingsgebieden en ook voor bestaande ecologische verbindingszones die ingericht en beheerd zullen worden, met name langs sloten, vaarten en dijken. Ook zullen het hoogheemraadschap en het Landschap meer gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en beheer.

Het project Landsmeerderveld is een voorbeeld van de samenwerking. Landschap Noord-Holland heeft in dit gebied met zijn kenmerkende brede waterlopen recent veel graafwerk verricht. Gedeelten van de oevers zijn verlaagd, ruigten met wilgenopslag zijn verwijderd, verlande slootjes opnieuw uitgegraven, en op andere plekken mag water weer land worden. Er zal daardoor veel variatie in de vegetatie ontstaan en de ecologische kwaliteit zal sterk verbeteren. Dat sluit volledig aan bij de Kader Richtlijn Water (KRW), die van alle waterbeheerders vraagt om water schoner te maken en de ecologie van water en oevers te verbeteren. De komende tijd worden een aantal actieplannen opgesteld op het gebied van inrichting, beheer en onderzoek om de aangegane samenwerking in de praktijk verder vorm te geven.


---

Noot voor de redactie/