Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schakers in Spijkenisse bekroond

Op vrijdag 14 september werden in Spijkenisse de gemeentelijke sportverkiezingen gehouden. Daarbij werd Arnold Kilian gekozen tot vrijwilliger van het jaar 2007. Kilian is al 25 jaar de grote stimulator achter het schoolschaken in Spijkenisse. Tijdens het jaarlijkse schoolschaaktoernooi, dat zeven weken duurt, zijn gemiddeld 24 teams van vijf kinderen aan het bord te vinden. Dit toernooi draagt er aan bij dat de Schaakvereniging Spijkenisse een constante toestroom van jeugdleden heeft.

Désiree Hamelink

Désiree Hamelink werd in Spijkenisse gekozen als Sportvrouw van Jaar. Zij had dit onder andere te danken aan haar tweede plaats bij het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen.

---

Officieus NK Doorgeefschaak in Haarlem

Op zondag 23 december wordt in het Haarlemse wijkcentrum Binnensteeds het officieuze Nederlands kampioenschap doorgeefschaak gehouden. Bij doorgeefschaak spelen twee koppels tegen elkaar en mogen stukken die op het ene bord worden geslagen op het andere bord weer worden ingezet. Met zeven minuten bedenktijd per spelers per partij levert dat soms een geweldig schaakspektakel op.

Aanmelding voor het toernooi is telefonisch en via e-mail mogelijk tot en met zaterdag 22 december en op 23 december aan de zaal nog tot 10.30 uur. Alle informatie is te vinden op de website www.spaarne.org onder Toernooien.

---

Servicepunttrainingen een must voor jeugd met ambitie!

In het lopende seizoen nemen precies 250 jeugdige schakers deel aan de servicepunttrainingen. Verdeeld over 27 groepen en 5 servicepunten trainen maandelijks spelers in de leeftijd van 8 tot circa 16 jaar. De trainingsomvang loopt uiteen van 21 tot 32 uur zogeheten contacturen. De trainingen vinden plaats in de periode oktober tot en met mei. In de servicepunten in West en Zuid wordt ook voor technische begeleiding bij een sterk toernooi gezorgd. In Servicepunt Zuid wordt daarnaast samen met Vlaanderen nog eens een apart trainingskamp georganiseerd.

De servicepunttrainingen zijn niet voor iedereen geschikt, maar als jeugdspelers de ambitie hebben om te scoren op Nederlandse jeugdkampioenschappen en genoeg talent bezitten, is deelname toch wel een must. De servicepunttrainingen zijn het opstapje naar de Centrale Trainingen en Jong Oranje waar op dit moment ca. 60 spelers nog intensiever trainen.

Op de servicepuntpagina's zijn de namen van de trainers, trainingslocaties en alle selecties terug te vinden.
---

Subsidie beschikbaar voor volwassenencursus bij verenigingen

Verenigingen die voor 31 december 2007 aan de servicepuntmedewerker kenbaar maken in het voorjaar met een beginnerscursus voor volwassenen te willen starten kunnen aanspraak maken op een KNSB-subsidie van EUR 100 of 200. Voor een beginnerscursus is EUR 200 beschikbaar, voor een vervolgcursus met een groep die eerder een beginnerscursus volgde is dat EUR 100. De enige voorwaarde is dat er minimaal acht deelnemers zijn, waarvan de helft nog geen lid van de KNSB is.

Wilt u aanspraak maken op de subsidie of heeft u nog vragen, neem dan snel contact op met uw servicepuntmedewerker. Tevens is er een uitvoerige reader beschikbaar met lessen en tips hoe je een succesvolle cursus kunt organiseren. Ook staan er compleet uitgewerkte lessen in de reader! Daarnaast is er ondersteuning van de servicepuntmedewerker.

Nadere informatie over de volwassenencursussen vindt u op de servicepuntenpagina's van de KNSB-website.

---

Op zaterdag 15 december werd de vijfde ronde van de KNSN-competitie in 3C: een verslag van Zeist 2 - Heemsteedse Schaakclub. HSG neemt afstand van Hotels.nl in meesterklasse
Dat gevestigde namen in de competitie niet altijd veel zeggen zien we in de eerste klasse. In 1A vinden we Zukertort Amstelveen laag in de middenmoot. In 1B moet SMB uit Nijmegen voorlopig Voerendaal en Caissa uit Amsterdam laten voorgaan.

In de derde klasse A speelt het piepjonge Talententeam Noord Unitas 3. Dit jongste team uit de competitie liet zien dat rating bij jeugdspelers niet alles is. Sneek, dat gemiddeld 170 punten meer had, werd met 1½-6½ verslagen. Zie het verslag.