Gemeente Gaasterlân-Sleat


Vernieuwde dorpskern Balk dé plek voor nieuwe en bruisende activiteiten

Het centrum van Balk tijdens de kerstmarkt in het licht.jpg

Wethouder de heer M. Jelsma van de gemeente Gaasterlân-Sleat en gedeputeerde de heer Sj. Galema van de provincie Fryslân hebben vrijdagavond 14 december jl. de Van Swinderenstraat, Raadhuisstraat en het F.D. Hoekstraplein officieel geopend. "De karakteristieke dorpskern met winkels en horeca heeft een uitstraling die er mag zijn en is de plek voor nieuwe en bruisende activiteiten", aldus wethouder Jelsma.

Aanbieding fotocollage door voorzitter WHI P. Siemonsma aan wethouder M. Jelsma.jpg Samenwerken met resultaat

De gemeente Gaasterlân-Sleat, de Provincie Fryslân, het Friese Merenproject, de winkeliersvereniging WHI en `Balk op syn best' hebben een steentje bijgedragen aan het eindresultaat. "Samenwerken maakt het mogelijk om ambities waar te maken", benadrukt gedeputeerde Galema. "Dit project draagt bij aan de verdere versterking van Balk als regionaal watersportcentrum en de sociaal-economische versterking van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Met ons Friese Merenproject willen we als Provincie Fryslân daar ook in 2008 een bijdrage aan leveren".

Een dorp met stadse allure Gedeputeerde Sj. Galema en wethouder M. Jelsma onsteken samen de nieuwe verlichting door een druk op de knop.jpg

De Van Swinderenstraat, Raadhuisstraat en het F.D. Hoekstraplein hebben nieuwe bestrating, fietsenstallingen en zitbankjes gekregen. Piet Siemonsma van de winkeliersvereniging WHI spreekt zijn waardering uit voor de opknapbeurt: "Balk wordt het regionaal centrum van zuidwesthoek. Daar hoort een moderne en aantrekkelijke winkelstraat bij. En dat is prima gelukt!" Bijzonder is de nieuwe verlichting, met op 6 lantaarnpalen een gedicht. "Mede dankzij zes prachtige gedichten, is het zeer de moeite waard om de dorpskern in Balk te bezoeken. Het is een dorp met stadse allure", aldus Hotske Batteram van `Balk op syn best'.

Bouwen aan Balk en het Friese Merenproject

Balk is de regiokern van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en wil zich met die functie herkenbaar ontwikkelen. In het kader van `Bouwen aan Balk' en het Friese Merenproject wordt op verschillende locaties gewerkt om kwaliteit te realiseren. Het versterken van de kracht van de zone langs de Luts en bouwen op basis van kwaliteit, staan centaal.