Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AV/CAM/07/39864 Datum 17 december 2007

Onderwerp SER Scan jaarverslagen 2006

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de Wet op de bedrijfsorganisatie (Wbo) informeer ik u jaarlijks over de jaarverslagen van de product- en bedrijfschappen (hierna: schappen). Alle schappen hebben intussen hun jaarverslag voor 2006 gepubliceerd. U kunt de jaarverslagen vinden op de websites van de schappen. Een overzicht van de internet-adressen van de schappen is bijgevoegd.

Zoals gebruikelijk heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) ten aanzien van de jaarverslagen een 'scan' uitgevoerd. Dit betreft een beoordeling van de jaarverslagen op basis van bepaalde criteria. Deze keer heeft de SER, naast een beoordeling van de standaard aandachtspunten, een vergelijking gemaakt met het jaar 2005. Verder wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan in hoeverre de bedrijfslichamen al rapporteren over de onderwerpen die voortvloeien uit de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen (hierna: de Code). Deze scan van de jaarverslagen 2006 is hiermee te zien als een nulmeting, aangezien de implementatieperiode op
1 juli 2009 voorbij is en de Code in al zijn facetten is ingevoerd. Een exemplaar van de scan is bijgevoegd. Hieronder ga ik in op de belangrijkste conclusies.

Uit de vergelijking van de jaarverslagen 2006 met de bevindingen over 2005 blijkt dat er sprake is van continuïteit. Er is een (veel) grotere aandacht voor risicoanalyses. Ook is ten opzichte van 2005 meer aandacht geschonken aan de opname van informatie omtrent bezwaar- en beroepsprocedures die zich gedurende het verslagjaar hebben voorgedaan. Tevens hebben de bedrijfslichamen in het jaarverslag 2006 meer informatie opgenomen over (afgesloten) convenanten, besluiten, beleidsregels, steunmaatregelen en overige regelgeving.

Opvallend is dat één bedrijfslichaam geen informatie heeft opgenomen over de concrete acties, projecten en/of werkzaamheden van het bedrijfslichaam en dat twee bedrijfslichamen geen informatie hebben opgenomen over doelstellingen met termijnstelling. Het belangrijkste verbeterpunt blijft het vermelden van de effecten van het beleid, al is hier een lichte stijging te zien. Verwacht mag worden dat de totstandkoming van de Code een positieve invloed hierop zal hebben, aangezien de beleidscyclus centraal wordt gesteld in twee van de principes uit de Code. Het expliciet volgen van een beleidscyclus veronderstelt ook een terugkoppeling over de effecten.

Ons kenmerk AV/CAM/07/39864

Zoals eerder gesteld heeft de SER ook gekeken naar in hoeverre de bedrijfslichamen al rapporteren over de onderwerpen die voortvloeien uit de Code. De SER concludeert dat een groot gedeelte van de bedrijfslichamen al onverplicht in ruime mate aandacht besteed aan deze onderwerpen. De meeste bedrijfslichamen besteden aandacht aan de administratieve lasten die veroorzaakt worden door de verordeningen. Ook wordt door de meeste bedrijfslichamen voldoende ingegaan op de vergoedingen aan de voorzitters (en bestuursleden).

Het algemene beeld is dus dat er sprake is van continuïteit. Tevens worden alle jaarverslagen benut voor het communiceren naar de bedrijfsgenoten van de uitkomsten van in- en externe ontwikkelingen, onderzoek en maatregelen die gelden. Ook Energie en milieu en Maatschappelijk Verantwoord ondernemen krijgen veel aandacht.

Wat betreft thema 'Activiteiten ten behoeve van andere overheden' zal ik met de SER bespreken in hoeverre dit moet worden behouden in de lijst met aandachtspunten die ten grondslag ligt aan de scan. Deze aandachtspunten zijn voor vele bedrijfslichamen niet meer relevant.

Ik deel bovenstaande conclusies van de SER. Met de SER verwacht ook ik dat de bedrijfslichamen in de volgende jaarverslagen nog meer aandacht zullen besteden aan de onderwerpen waar conform de Code per 1 juli 2009 over gerapporteerd moet worden.

Ik maak u erop attent dat conform eerder gedane uitspraken in het VAO op 18 oktober j.l. de Kamer in het voorjaar van 2008 een wetsvoorstel tot wijziging van de Wbo zal bereiken. De inhoud hiervan zal gevolgen hebben voor de inhoud van de scan jaarverslagen in de komende jaren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):

- internetadressen bedrijfslichamen

- SER Scan jaarverslagen 2006


---