Ingezonden persbericht


Den Haag, maandag 17 december 2007

PERSBERICHT

EwerkPrijzen 2007 gewonnen door
E-Accent en Eminus (REA College)

E-Accent uit Amsterdam heeft de EwerkPrijs gewonnen, en EMINUS (REA College Nederland) de EwerkAspectprijs 2007. Algemeen Directeur VNO-NCW, Niek-Jan van Kesteren, reikte beide prijzen uit tijdens het Ework & Elife Jaarcongres dat op 14 december 2007 werd gehouden in Den Haag.

Het Nederlands EwerkForum wil met deze prijsuitreiking, die al sinds 1999 plaatsvindt, het ewerken in Nederland bevorderen en goede oplossingen tonen voor een aantal maatschappelijke en organisatorische problemen, zoals o.m. de fileproblematiek. Onder ewerken verstaat zij "plaats- en tijdonafhankelijk werken met behulp van informatie- en communicatietechnologie (ICT)". Hieronder vallen begrippen als telethuiswerken, televergaderen, videoconferencing, mobiel werken, real time collaboration, e.d.

De EwerkPrijs is een onderscheiding, die wordt toegekend aan een in Nederland gevestigde organisatie, die ewerken op een voorbeeldige wijze in de bedrijfsvoering heeft ingevoerd. De EwerkPrijs 2007 is gewonnen door het virtueel werkende softwarebedrijf E-Accent. Het bedrijf laat webapplicaties voor opdrachtgevers door Chinese programmeurs bouwen. Ook levert het bedrijf software als dienst via internet. E-Accent is fysiek gevestigd in Hilversum, maar de werkelijke activiteiten van het ict-bedrijf vinden plaats in zogeheten server-based chatrooms. Het programmeerwerk gebeurt door thuiswerkers in China, het contact met de klant loopt via het kantoor in Hilversum. De door E-Accent gehanteerde uitgangspunten ("Lean manufacturing", "Agile development", en een op Zen gebaseerde filosofie die het zoeken naar de essentie en "the real thing" als belangrijkste thema's heeft) zijn zowel voor telewerken noodzakelijk als voor de organisatie kwaliteitsverhogend. Dit aspect sprak de jury sterk aan.

De jury prees ook de andere genomineerden Heling en Nederlandse Handboogbond. Adviesbureau Heling & Partners heeft op innovatieve wijze een dossier-volgsysteem geïmplementeerd en doorgevoerd in haar hele organisatie. Dit levert een grote besparing op aan niet-gereden kilometers: van 50.000 km. Per jaar terug naar 30.000 km. Per buitendienstmedewerker! Dat betekent ook minder CO2-uitstoot. Ook het ziekteverzuim daalde tot

De EwerkAspectPrijs is een onderscheiding, die wordt toegekend aan onderzoeken, artikelen, werkplekconcepten, producten of diensten, die een waardevolle bijdrage aan de invoering van ewerken leveren in organisaties. De EwerkAspectPrijs 2007 is gewonnen door EMINUS. De jury is unaniem van mening dat dit project de prijs verdient. Deze door REA College Nederland i.s.m. Microsoft ontwikkelde applicatie maakt het mogelijk voor lichamelijk gehandicapten om zowel onderwijs op afstand te volgen (E-learning), maar ook perspectief te bieden op een telewerk-baan na afloop, door de toezegging van een aantal grote bedrijven om REA-leerlingen in dienst te nemen na hun afstuderen. Het mes snijdt dus aan twee kanten (e-leren en daarna e-werken) en dat heeft de jury op waarde weten te schatten. Het is nu eenmaal moeilijk voor mensen met een handicap om te studeren en om werk te vinden. Daarnaast kunnen veel kosten worden bespaard voor het vervoer van gehandicapten. De voorbeeldwerking van dit initiatief richting andere sectoren kan groot zijn en verdient daarom stimulering.

De beide andere genomineerden kregen een compliment van de jury: KPN met PC-Online en Omnimove. KPN ontwikkelde een telewerk-oplossing specifiek voor het MKB segment. Overal kunnen klanten via internet toegang krijgen tot hun kantoor-PC: onderweg met hun PDA of laptop, of thuis. Wat de jury waardeerde is de eenvoud van de installatie van de software, hetgeen bij MKB-ers sterk aanslaat. De nieuwe formulierenapplicatie van OMNIMOVE voor PDA's betekent een revolutie in tijdswinst door snelle rapportage en automatische archivering in het centrale systeem. Daarbij zijn de investeringen relatief laag en de tijdwinst en accuratesse groot (geen invoerfouten door verkeerd overtypen). De jury ziet hierin een mooi product met een gouden toekomst!



Ingezonden persbericht