LTO Noord


Maandag 17 december 2007

LTO Noord schort deelname landinrichting Enter op

Geen perspectief landbouw door vele natuur- en waterclaims

De LTO Noord afdelingen Almelo, Hof van Twente en Wierden hebben besloten de medewerking aan de landinrichting Enter op te schorten. LTO Noord ziet geen perspectief meer voor landbouw door de grote omvang van de natuur- en waterclaims. De commissie is 17 jaar bezig en tot op heden zijn vrijwel geen hectares verruild. Daarentegen zijn wel veel claims aan het gebied toegevoegd, zoals nieuwe natuur (243 ha), de Reggevisie met de Doorbraak (min. 27 ha) en als laatste de Robuuste VerbindingsZone (250 ha).

Bij de ter inzage legging van het ontwerpplan in 2006 waren meer dan honderd zienswijzen ingediend. Dit had deels te maken met het feit dat een zoekgebied was opgenomen voor de robuuste verbindingszone. LTO Noord heeft gevraagd om deze concreet te begrenzen, zodat duidelijk zou worden om welke en hoeveel hectares extra nieuwe natuur het ging. Het blijkt om ongeveer 250 hectare te gaan, vaak op huiskavels. De reactie van de provincie op alle zienswijzen was zeer teleurstellend. Vrijwel het gehele plan wordt gehandhaafd.

LTO Noord strijdt voor een goede verkaveling, daarom is een toedelingsonderzoek aangevraagd. Hiermee wordt ingeschat in welke mate de verkaveling kan verbeteren. De conclusies van dit onderzoek waren duidelijk. In het gebied langs de Regge is een geringe of zelfs geen verbetering mogelijk van de huiskavels als gevolg van de natuurclaim. Verwerving van grond is zonder veel bedrijfsuitplaatsingen niet uitvoerbaar vanwege de vele huiskavels in het claimgebied. LTO Noord constateert dat het gebied fors overvraagd is en daardoor de uitvoering niet van de grond komt. Met de provincie is overlegd over hoe weer perspectief voor de landbouw in het gebied te krijgen. Hier is geen constructieve oplossing uitgekomen. LTO Noord heeft dan ook besloten om verdere medewerking op te schorten.