CNV: meer werkgelegenheid is allerhoogste prioriteit in 2008

17/12/2007 15:54



CNV



Voor het CNV is het aan de slag krijgen van honderdduizenden werkzoekenden naast het voorkomen van werkloosheid, de allerhoogste prioriteit. Dat blijkt uit de arbeidsvoorwaardennota 2008 van het CNV die op 17 december na een ledenraadpleging is vastgesteld door het algemeen bestuur van de vakbond. Het CNV stelt een looneis met als indicatie 3,5 procent loonsverhoging, waarbij verschillen per situatie mogelijk zijn. De loonvraag vereist volgens het CNV maatwerk.

In de arbeidsvoorwaardennota 2008 van het CNV worden diverse maatregelen uitgewerkt om veel meer mensen een kans te bieden op de arbeidsmarkt. "Het CNV accepteert niet dat het 'granieten bestand' van uitkeringsgerechtigden blijft bestaan. Naast maatregelen die door de overheid moeten worden genomen zoals het scheppen van voldoende brugbanen, neemt het CNV de volle verantwoordelijkheid om werkzoekenden aan de slag te helpen," aldus CNV-voorzitter René Paas. De inzet van het CNV voor 2008 is onder meer het maken van CAO-afspraken over baanbehoud voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Ook zet het CNV in op "van werk naar werktrajecten" in CAO's en sociale plannen. Verder wil de vakbond werken aan meer preventieve maatregelen die uitval moeten voorkomen. Het recht op thuiswerk moet in CAO's worden vastgelegd alsmede de zogeheten verlofprotocollen: afspraken over flexibele werktijden om werk en zorgtaken te kunnen combineren. Ook gaat het CNV zich bij CAO-onderhandelingen inzetten om afspraken te maken over onder meer scholing voor werknemers met tijdelijke contracten.

Betere arbeidsvoorwaarden op basis van constructieve CAO-afspraken leiden tot een hogere participatiegraad. Daarbij speelt de looneis een rol, maar nadrukkelijk ook een ambitieus arbeidsmarktbeleid en maatregelen die het werknemers mogelijk maken om met plezier te werken bijvoorbeeld door het combineren van werk en zorgtaken makkelijker te maken.





http://www.cnv.nl