VN-lidstaten doen opnieuw beloftes aan kinderen 17 december 2007, New York - De VN-kindertop, die vorige week in New York werd gehouden, is afgesloten met een verklaring waarin de deelnemende landen beloven zich aan al eerder gemaakte afspraken te houden.

Millicent Atieno Orondo uit Kenia spreekt de deelnemers aan de VN-kindertop toe. Foto: Unicef/HQ07-2011/Markisz Millicent Atieno Orondo uit Kenia spreekt de deelnemers aan de VN-kindertop toe. Foto: Unicef/HQ07-2011/Markisz

Vijf jaar geleden vond in New York namelijk ook al een VN-kindertop plaats. De VN-lidstaten stelden toen een reeks maatregelen op om de levensomstandigheden van kinderen te verbeteren. De landen constateerden vorige week dat sinds 2002 veel is bereikt, maar ook dat er nog heel veel moet gebeuren.

Samenwerken
In de verklaring wordt het uitbannen van armoede de grootste uitdaging genoemd. Het aantal kinderen dat voor het vijfde jaar sterft, is nog steeds onacceptabel hoog. Daarnaast worden regeringen opgeroepen hun inspanningen ten behoeve van kinderen te vergroten. Ook internationale samenwerking en samenwerkingsverbanden met de media en de private sector kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen.

Aan de VN-top nam ook een aantal kinderen deel. De 15-jarige Millicent Atieno Orondo uit Kenia zei tot de aanwezigen: "Dit is voor ons de laatste kans om u te vragen zich aan uw beloftes te houden. Het is ook onze laatste waarschuwing aan u dat actie nodig is. Het gaat niet meer over wat er moet gebeuren en hoe de zaken moeten worden aangepakt. Nu moet u bepalen wat prioriteit heeft." En als het aan Millicent ligt zijn kinderen voor de VN-lidstaten voortaan nummer één.