Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: Bedrijfskundestudent Otto Dekkers wint HBD Scriptieprijs Datum: 17/12/2007

Kansen voor fotozaak die behoefte consument centraal stelt

Otto Dekkers, student Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, heeft de HBD Scriptieprijs 2007 gewonnen. Dekkers beschrijft in zijn scriptie de invloed van de digitale revolutie in de fotografie op de overlevingskansen voor de Nederlandse fotovakhandel. De jury verkoos Dekkers unaniem tot winnaar; 17 december nam hij zijn prijs in ontvangst bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in Den Haag.

Dekkers concludeert in zijn scriptie dat de toekomst voor de gehele fotovakhandel er zorgelijk uitziet. Het aantal ondernemingen en winkels daalt, het marktaandeel daalt en de ontwikkeling blijft achter. Toch zijn er genoeg perspectieven voor individuele fotozaken. Voor de detailhandel als geheel geldt, dat deze verandert van een âproductherverdelerâ naar âvraagvoorzienerâ: de behoefte van de consument staat steeds meer centraal. Voor ondernemers in de fotovakhandel die hier goed op inspelen zijn er zeker kansen. De factor âondernemersvaardighedenâ is dus doorslaggevend. De ondernemer moet duidelijke keuzes maken als het gaat om assortiment en doelgroep. Een goede presentatie op internet, als aanvullend kanaal, is een must.

Als kenniscentrum van en voor de detailhandel stimuleert het HBD met de scriptieprijs onderzoek naar en interesse in de detailhandel bij studenten. Jaarlijks looft het HBD een prijs uit voor de beste WO-scriptie die de detailhandel als onderwerp heeft. De ingezonden scripties, afkomstig van diverse universiteiten, waren volgens de jury van hoge kwaliteit. Tijdens de bijeenkomst bij het HBD overhandigde juryvoorzitter prof. dr. J.G. Lambooy, emeritus hoogleraar in de ruimtelijke economie, de cheque van ⬠3.000 en een oorkonde aan de winnaar.

Beoordeling jury
Bij het beoordelen van de scripties heeft de jury in eerste instantie gelet op de praktische betekenis van het onderzoek voor de detailhandel. Andere belangrijke criteria voor de jury waren het wetenschappelijk gehalte, het multidisciplinaire karakter, actuele wetenschappelijke inzichten en actualiteit van het onderwerp.

Meer informatie
U kunt de scriptie gratis downloaden via www.hbd.nl/scriptieprijs