Nederlandse Politiebond


CAO-EISEN: VOLKSKRANT te kort door de bocht

In de Volkskrant van vanochtend staat een groot artikel over de acties van de politiebonden voor een nieuwe politie-CAO. In dat artikel wordt abusievelijk gesteld dat de NPB het niet reeel vindt ´om aspirant-agenten in opleiding dezelfde verhoging te geven als agenten met 20 jaar ervaring´. Uiteraard gaat de Volkskrant daarbij ietsjes te kort door de bocht: in de CAO-eisen van de NPB wordt voor ALLE politiemedewerkers een structurele loonsverhoging gevraagd van 3,3 procent in zowel 2008 als 2009, met een minimumbedrag (niet onbelangrijk voor met name de aspiranten) van 75 per maand (bruto).

Verderop in het artikel wordt het CAO-eisenpakket van de NPB voor 2008 en 2009 wel correct weergegeven: een loonsverhoging van in totaal 6,6 procent, aangevuld met specifieke maatregelen voor bepaalde groepen politiewerknemers:

* degenen die er door de invoering van de Zorgverzekering ernstig in koopkracht op achteruit zijn gegaan;

* degenen die al drie jaar op het maximumbedrag in een schaal staan en


* degenen die onregelmatige diensten en piketdiensten draaien tegen een naar nationele en internationale maatstaven te lage vergoeding.

Deze AANVULLENDE inkomensmaatregelen zullen aspiranten niet in dezelfde mate financieel voordeel opleveren als oudere politiewerknemers, maar daar zijn volgens de NPB goede argumenten voor te geven. Een collega van 45 die al jaren op zijn schaalmaximum staat gaat er door de voorgestelde Ter Horst-toelage financieel op vooruit; dat geldt niet voor aspiranten, maar die gaan er nog wel ieder jaar op vooruit door een periodiek. Voor de nagestreefde ziektekostencompensatie en OT-verbetering komen aspiranten onder dezelfde voorwaarden in aanmerking als alle andere politieambtenaren.

Gepubliceerd op 17 december 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.