Gemeente Schiedam


December

De commissies hebben vergaderd

17 december 2007

10 december 2007: commissie Samenleving en Bestuur (SB) 11 december 2007: commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB)

Meer informatie over de commissies, zoals de verslagen, vindt u in het Bestuurs Informatiesysteem.

Commissie Samenleving en Bestuur

Besteding resterende middelen Agenda voor de ToekomstOm mensen met een bijstandsuitkering sneller aan werk te helpen, zijn er afspraken gemaakt tussen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een aantal gemeenten. De afspraken voor de periode 2001-2004 worden Agenda voor de Toekomst genoemd en gaan over maatregelen die het werkgelegenheidsbeleid extra ondersteunen. De minister heeft hiervoor subsidie verleend. Deze maatregelen zijn in de vorm van projecten uitgevoerd.

Van de ontvangen rijkssubsidie is een gedeelte over. Het college wil deze resterende middelen grotendeels besteden aan de bedrijfsvoering van de afdelingen Werk en Inkomen.

Bij de bespreking van het voorstel vroeg de fractie van Leefbaar Schiedam hoe het aantal mensen dat aan werk geholpen wordt zich verhoudt tot de landelijke cijfers. In Schiedam wordt 40% van de werkzoekenden aan werk geholpen dat ligt onder het landelijke niveau. Het aantal mensen dat actief ondersteuning krijgt ligt, naar verhouding wel op het landelijke niveau. De fracties van Groen Links en de PvdA zetten hun vraagtekens bij de maatregelen die nogal sterk zijn gericht op de eigen gemeentelijke organisatie. Maar, zo voegde de PvdA eraan toe, scholing van ambtenaren is toch ook een goede zaak. De commissie vond dat het voorstel een hamerstuk kan zijn in de raad van 20 december.

Routeplanner Europa voor Schiedam
Vanaf de zomer is een ambtenaar in opdracht van het college aan het onderzoeken hoe Schiedam baat kan hebben bij Europa. Het gaat daarbij om gebruik maken van subsidieregelingen, het samenwerken met Europese partners, opdoen van kennis, enzovoort. Het college heeft nu bericht dat het onderzoek vordert en dat al een aantal concrete acties in gang is gezet op het gebied van voorlichting, communicatie en promotie Europa, subsidieverwerving voor Schieveste en het leggen van contacten in het Europese netwerk. Verder wordt bezien of er belangstelling is bij de raad om met een delegatie een werkbezoek te brengen aan Brussel of Straatsburg. De commissie is geïnteresseerd in de uiteindelijke resultaten die kunnen worden bereikt door ons actiever te richten op Europa.

Verkiezingen en stemmachines
Het college meldt dat het gebruik van stemmachines niet meer is toegestaan. De kans is groot dat het voorlopig alleen nog maar mogelijk is om met het rode potlood te stemmen. Het geld dat op de gemeentebegroting staat voor het houden van verkiezingen, wil het college gereserveerd houden. Het is uiteindelijk een wettelijke plicht om verkiezingen te houden en daarvoor kosten te maken. De eerstvolgende verkiezingen het Europees Parlement in 2009 zullen de Schiedamse kiezers opnieuw kennismaken met stemhokjes en het rode potlood.

Tenslotte
In de commissievergadering stelde de PvdA vragen over de stand van zaken rond het in ontwikkeling zijnde beleidsplan Veiligheid. De burgemeester maakte duidelijk dat daarbij uitvoerig wordt overlegd met de wijkbewoners en diverse instellingen en organisaties.

Verder besloot de commissie dat in de vergadering van 21 januari 2008 gepraat zal gaan worden over de startnotities De Brede school in het voortgezet onderwijs in Schiedam en Interactieve beleidsontwikkeling inburgering Schiedam en de notitie Overbewoning/huisvesting tijdelijke buitenlandse werknemers.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Rondvraag publiek
De heer Timmermans heeft namens de scholengemeenschap Spieringshoek het woord gevoerd.Naar aanleiding van recente verkeersongevallen op de kruising P.J. Troelstralaan/Burgemeester Van Haarenlaan, waarbij leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek waren betrokken, heeft hij zijn grote verontrusting uitgesproken over de verkeerssituatie ter plaatse.

Na het uitvallen van de verkeerslichteninstallatie zijn op het kruispunt rood-witte blokken geplaatst, maar deze maatregelen hebben niet geleid tot het aanpassen van de snelheid van het autoverkeer op de

Burgemeester Van Haarenlaan. Na overleg met wethouder Haan zijn zowel de politie als de Licht Blauwe Brigade bij aanvangs- en eindtijden van de school aanwezig om toezicht te houden. Dit heeft slechts geleid tot het bekeuren van leerlingen, die geen of onvoldoende, door de minister goedgekeurde fietsverlichting voerden. Wethouder Haan heeft aangegeven, dat de veiligheid van de leerlingen hem zeer aan het hart gaat.

Er zijn voldoende adequate maatregelen getroffen om de snelheid van het verkeer te verminderen. Recent zijn in de sfeer van toezicht nogmaals aanvullende maatregelen genomen, die voldoende moeten zijn om een veilige situatie voor de leerlingen te creëren tot de kerstvakantie van de school. Bij het begin van 2008 starten de werkzaamheden aan de Burgemeester Van Haarenlaan ten oosten van de P.J. Troelstralaan.

Wethouder Haan heeft zijn bereidheid uitgesproken alle suggesties vanuit de raadscommissie te bezien, te overwegen en af te wegen. Met zijn adviseurs gaat hij zeer snel om de tafel zitten en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen.Op 13 en 14 december zijn inmiddels tijdelijke snelheidsverlagende drempels aangebracht.

Budgetsubsidie Stichting Rondvaarten Schiedam
De commissie heeft ingestemd met het verstrekken van een meerjarige budgetsubsidie voor de jaren 2008-2011 als jaarlijkse bijdrage in de kosten voor vrijwilligers aan de Stichting Rondvaarten Schiedam.

Volkshuisvestingsplan
Met alle betrokken organisaties is een aantal bijeenkomsten georganiseerd om voldoende input vanuit verschillende invalshoeken te krijgen. Deze bijeenkomsten, de evaluatie van de nota Wonen en uitgangspunten in het Collegewerkprogramma hebben de basis gevormd van het eerste concept van het Volkshuisvestingsplan. Vanuit de commissie zijn tevens diverse opmerkingen gemaakt voor een op te stellen volkshuisvestingsplan. In een vervolgbijeenkomst op donderdag 17 januari 2008 van het Platform Wonen zijn alle betrokken organisaties aan de hand van stellingen in de gelegenheid te reageren op het eerste concept. Leden van de gemeenteraad worden eveneens uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.