Ingezonden persbericht


Persbericht

Ede, 17 december 2007

Thuiswinkel.org komt nieuwe krediettoets overeen

Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft in overeenstemming met de AFM een kredietwaardigheidstoets ontwikkeld ten einde overkreditering van consumenten te voorkomen. De toets is ter aanvulling op de bestaande toetsingssystemen van thuiswinkels die toezien op een verantwoorde kredietverstrekking.

Een aantal grote thuiswinkelbedrijven biedt consumenten de mogelijkheid om producten te kopen en in maandelijkse termijnen te betalen. De consument neemt dan een 'doorlopend krediet' bij de thuiswinkel. Dergelijke kredieten worden geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Eerder hebben Minister Bos en Staatssecretaris Aboutaleb aangegeven dat de toets voor verantwoorde kredietverstrekking zal worden aangescherpt. Met de toets die door Thuiswinkel.org in overleg met AFM is ontwikkeld, wordt aan dit beleid invulling gegeven.

Consumenten die een product op afbetaling willen kopen, zal informatie worden gevraagd omtrent het gezinsinkomen en woonlasten. Met de toets wordt gekeken of er voldoende ruimte bestaat om additioneel een product op krediet te kopen. De toets is gebaseerd op de voorbeeldbegrotingen van het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting), waarin de noodzakelijke uitgaven van huishoudens zijn gebudgetteerd. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat een deel van de noodzakelijke uitgaven ook bij de thuiswinkels kan worden gekocht. Met name voor noodzakelijke en soms onvoorziene uitgaven als een wasmachine of een computer of ook kleding, kan de mogelijkheid om in termijnen te betalen een uitkomst bieden voor gezinnen met een krap budget. De toets is derhalve toegesneden op kleine kredieten met een korte looptijd, die zijn gebonden aan de aankoop van dat product.

Thuiswinkel.org is ervan overtuigd dat met de toets een goed evenwicht is gevonden tussen een verantwoorde kredietverstrekking enerzijds en anderzijds de mogelijkheid voor consumenten om een product aan te schaffen en dat in planbare maandelijkse termijnen te betalen. De toets zal na een testperiode in de tweede helft van het volgend jaar worden ingevoerd.

EINDE PERSBERICHT

THUISWINKEL.ORG
De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org, is als brancheorganisatie de primaire belangenbehartiger van zo'n 750 bedrijven die producten en/of diensten op afstand (internet, catalogus, post, etc.) verkopen aan consumenten.

Alle leden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie onderschrijven de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg. Onderdeel van deze gedragsregels zijn de relevante Europese richtlijnen, Nederlandse wet- en regelgeving, de gedragsregels die het gevolg zijn van door Thuiswinkel.org gemaakte afspraken met derden, bindende algemene voorwaarden en adequate geschillenbeslechting.

Keurmerk Thuiswinkel Waarborg
De gedragsregels zijn direct gekoppeld aan het Thuiswinkel Waarborg, hét consumentenkeurmerk voor veilig en betrouwbaar winkelen via internet, catalogus, post, etc. Voor consumenten betekent dit dat alle aangesloten leden zich houden aan regels rond informatieplicht, privacy, herroepingrecht, terugbetaling en geschillenbeslechting.

Noot voor de redactie /