Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 17 december 2007

P.C. Hooftprijs voor Universiteitshoogleraar Abram de Swaan

Gepubliceerd op 17 december 2007
Foto Jeroen Oerlemans

De P.C. Hooftprijs 2008 is toegekend aan Abram de Swaan, schrijver en emeritus Universiteitshoogleraar Sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De literaire oeuvreprijs wordt traditietrouw uitgereikt op 22 mei 2008, een dag na de sterfdag van de dichter P.C. Hooft (1581-1647). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Abram de Swaan (1942) debuteerde in 1968 met het boek Amerika in termijnen: een ademloos verslag uit de USA. Daarna volgden onder meer Zorg en de staat; welzijn, onderwijs, gezondheidszorg in Europa en de Verenigde Staten (1989), dat in vier talen vertaald werd, en Woorden van de wereld: Het mondiale talenstelsel (2002). Dit jaar verscheen een bundel opstellen over massaal geweld, Bakens in niemandsland.

De Swaan studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1973 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Coalition theories and cabinet formations. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot hoogleraar Sociologie, een positie die hij tot 2001 vervulde. Vanaf 2001 bekleedde De Swaan de positie van Universiteitshoogleraar. Dit jaar ging hij met emeritaat.

`Abram de Swaan heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. En dat oeuvre heeft bijzondere literaire kwaliteiten', aldus het juryrapport. `Eén van De Swaans grote kwaliteiten is zijn onstilbare nieuwsgierigheid, die uiteindelijk de begrenzingen van zijn vakgebied verre te buiten gaat. Het werk van De Swaan heeft niet alleen de sociologie verrijkt, maar ook de Nederlandse essayistiek.' Bron: UvA Persvoorlichting