Experiment vrije prijzen bij Maartenskliniek heeft positieve effecten


NIJMEGEN, 20071218 -- De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) concludeert dat het experiment met vrije prijzen bij de Sint Maartenskliniek positieve effecten heeft voor de consument. Daarom verleent zij de Sint Maartenskliniek toestemming om het experiment met vrije prijzen voor haar hele zorgaanbod te continueren. Het experiment is bedoeld om ervaring op te doen met marktwerking in de ziekenhuissector. De Sint Maartenskliniek toont na drie jaar aan dat een marktgerichte financiering leidt tot meer efficiëntie, transparantie in de kwaliteit van zorg, innovatie en concurrerende prijzen.

Uit het experiment blijkt dat de Sint Maartenskliniek door de marktgerichte financiering meer ruimte krijgt om te ondernemen. Door efficiënter te werken en meer zicht te hebben op de kosten van een behandeling is de Sint Maartenskliniek erin geslaagd een stijgend aantal patiënten te behandelen tegen concurrerende prijzen. In 2007 waren de prijzen voor de behandelingen gemiddeld met vier procent lager dan in het jaar daarvoor 2006.

Het positieve resultaat van de afgelopen jaren biedt de Maartenskliniek de gelegenheid om meer te investeren in productvernieuwing en verbetering van logistieke processen, wat gunstig is voor de patiënt. Een voorbeeld is de intensieve revalidatie van patiënten na een beroerte (CVA). In plaats van een lange verblijfsduur met een door de verzekeraar gestelde maximum van anderhalf uur therapie per dag, krijgen de CVA-patiënten die dit aankunnen zes tot zeven uur therapie per dag. Hierdoor herstellen ze sneller en kunnen zij eerder naar de thuissituatie terugkeren.

Marktwerking vraagt ook om inzicht in de kwaliteit van de geboden behandelingen. Voor het evalueren van haar behandelingen en het ontwikkelen van nieuwe behandelingen, heeft de Maartenskliniek een afdeling voor onderzoek en ontwikkeling. De Maartenskliniek streeft naar een zo groot mogelijke transparantie over de kwaliteit van zorg die zij levert. Dit doet zij onder andere door patiënten en zorgverzekeraars via de website inzicht te verschaffen in de ervaring van haar specialisten met bepaalde operaties en het infectiepercentage dat bij deze operaties gemiddeld optreedt. Daarnaast heeft de Maartenskliniek met zorgverzekeraar Menzis garantie-afspraken gemaakt over heupoperaties.

De Sint Maartenskliniek is het enige ziekenhuis in Nederland dat voor haar hele zorgaanbod vrije prijzen vaststelt in onderhandeling met zorgverzekeraars. Bij het DBC-experiment van de Sint Maartenskliniek zijn de zorgverzekeraars VGZ/IZA, CZ/OZ en Menzis nauw betrokken. Verwacht wordt dat in 2009 in alle ziekenhuizen sprake is van vrije prijsonderhandelingen voor de planbare en chronische ziekenhuiszorg.