Gemeente Rotterdam

Nr 244

17 december 2007

Rotterdam wil meer aandacht voor economische vitaliteit en werkgelegenheid regio

Rotterdam teleurgesteld in uitkomsten

onderzoek Hoeksche Waard

De uitkomsten van het CPB/RPB rapport zetten de Rotterdamse regio op slot. Dat zeggen de Rotterdamse wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) en portefeuillehouder Stadsregio Rotterdam Jaap Wolf (ruimtelijke ordening) in reactie op het vandaag verschenen rapport 'Ruimtelijke verkenning naar alternatieven voor de Hoeksche Waard'. Het rapport is opgesteld door het Ruimtelijk Planbureau en het Centraal Planbureau, in opdracht van de ministers Cramer en Van der Hoeven. In het rapport staan de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar eventuele alternatieven voor het bedrijventerrein in de Hoeksche Waard. Het rapport stelt dat er geschikte alternatieven zijn voor het geplande bovenregionale bedrijventerrein in de Hoeksche Waard.

Wethouder Harbers vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met het Rotterdamse belang: "De genoemde alternatieve locaties voor bedrijventerreinen in de regio zijn al gepland en vastgelegd in het Ruimtelijk Plan voor de Regio Rotterdam tot 2020 (RR 2020), daarbovenop is de 120 ha in de Hoeksche Waard nog nodig. De aangedragen locaties buiten de regio, Dordrecht en Noord-Brabant, dragen niet bij aan de economische vitaliteit en werkgelegenheid in de regio Rotterdam". De wethouder sluit daarmee aan bij de provincie Zuid-Holland die ook vraagtekens plaatst bij de uitkomsten van het onderzoek.

In hun onderzoek hebben de planbureaus gezocht naar alternatieven in de nabijheid van de Rotterdamse haven (de regio's Groot-Rijnmond, Zuidoost-Zuid-Holland en West-Noord-Brabant), die een goede snelwegontsluiting hebben. Opvallend is dat het rapport aangeeft dat de gezochte 120 hectare kan worden gevonden op een aantal kleinere bedrijventerreinen. Rotterdam geeft de voorkeur aan een aaneengesloten terrein, uit oogpunt van ontsluiting, inpassing in het landschap en het realiseren van voorzieningen op het terrein.

Wethouder Harbers gaat binnenkort in gesprek met de ministers van VROM en EZ, de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en de meest betrokken gemeenten en partijen over de consequenties van het onderzoek voor bestaande en nog te maken afspraken. In maart 2008 zullen de ministers hun standpunt over het bedrijventerrein in de Hoeksche Waard aan de Tweede Kamer sturen.

noot voor de redactie/