Kennisplatform en bedrijfsartsen benaderen samen de eerstelijnshulp

17/12/2007 16:21



Breed Platform Verzekerden en Werk



NVAB en BPV? gaan samen werken aan de versterking van de werkende met gezondheidsklachten. Ze hebben daarvoor het project: 'Sterk naar werk. Ziek en mondig in de 1e lijn', ontwikkeld. Heden besloot Stichting Instituut Gak (SIG) dit plan financieel voor 2 jaar te ondersteunen. Komende jaren zal in ruim 15 regio's het thema 'Arbeid en gezondheid' een nieuwe invulling gaan krijgen.

Wie ziek wordt, ziet zijn situatie abrupt veranderen. In de nieuwe situatie moet de zieke opnieuw een balans vinden. Het plan 'Sterk naar werk. Ziek en mondig in de 1e lijn' is erop gericht om mensen met gezondheidsklachten beter toe te rusten om hun werk en andere taken weer snel en duurzaam op te pakken. Uitgangspunt is dat de zorg rond de werkende met gezondheidsklachten zodanig is ingericht dat diegene zoveel mogelijk zelf de regie in handen houdt of neemt. Het is de bedoeling dat er concrete acties worden opgezet om de zelfregie bij de werkende te bevorderen. Ook vinden partijen het wenselijk dat bij het bezoek aan bijvoorbeeld de huisarts of psycholoog naast aandacht voor de gezondheidsaspecten direct ook beoordeeld wordt welke gevolgen de diagnose en behandeling voor het eigen werk kan hebben. De huisarts of psycholoog verwijst daartoe naar de bedrijfsarts.

BPV? en NVAB kiezen voor de verspreiding van hun ideeën en hulpmiddelen onder meer voor de situaties waarin bedrijfsartsen samenwerken met huisartsen. Dit gebeurt nu al op een aantal plaatsen in de eerstelijns gezondheidszorg. Bijzonder in de plannen is de aandacht voor de rol van de professionals in de 'eerste lijn'. Juist deze professionals kunnen gezondheidsklachten al in een vroeg stadium in verband brengen met iemands werk en vervolgens de bedrijfsarts inschakelen. Voordeel hiervan is het brede bereik van de eerstelijnszorg, namelijk niet alleen mensen in loondienst maar ook anderen die betaald en onbetaald werk doen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, studenten en zelfstandigen, en die gezondheidsvragen hebben die met werk kunnen samenhangen. Ook is de verwachting dat de MKB-werknemers via de 1e lijnszorg beter bediend kunnen worden op hun arbeidsgerelateerde vragen.

BPV? (Breed Platform Verzekerden en Werk) is een onafhankelijke organisatie die via kennis en advies de maatschappelijke positie van mensen met een gezondheidsprobleem wil ondersteunen en verbeteren. De NVAB (Nederlandse vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde) is de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen in Nederland met ruim 2100 leden.