European Union



Brussel, 17 december 2007

Commissie verheugd over instemming van Raad en Parlement met nieuwe verordening gedistilleerde dranken

De EU-ministers van Landbouw hebben vandaag een politiek akkoord bereikt over de nieuwe verordening betreffende gedistilleerde dranken en daarmee een overeenkomst in eerste lezing tussen de Raad van ministers en het Europees Parlement bekrachtigd. De nieuwe verordening maakt de EU-wetgeving betreffende gedistilleerde dranken duidelijker, brengt twee eerdere verordeningen tot één tekst samen en introduceert aangepaste regels om rekening te houden met technische wijzigingen, WTO-vereisten en het EU-systeem van geografische aanduidingen. Zij omvat duidelijke definities van alle gedistilleerde dranken en moet de producenten helpen om hun producten in de handel te brengen terwijl ook de consumenten beter worden voorgelicht. Een van de grootste knelpunten sinds de indiening van het voorstel door de Commissie in december 2005 was de definitie van wodka. In de nieuwe verordening blijft de huidige definitie ongewijzigd, maar worden de etiketteringsvereisten enigszins aangepast. Voortaan wordt wodka die met granen of aardappelen is bereid, gewoon aangeduid als wodka. Wodka op basis van andere grondstoffen daarentegen krijgt de vermelding "geproduceerd uit", aangevuld met de naam van de gebruikte grondstof. Deze verordening zal in werking treden op de zevende dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

"Het is een hele prestatie dat de Raad, het Parlement en de Commissie een overeenkomst in eerste lezing hebben bereikt," aldus Mariann Fischer Boel, EU-commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling. "Ik ben blij dat we een pragmatische oplossing hebben kunnen vinden voor de definitie van wodka, zodat de producenten van dit belangrijke product hun activiteiten kunnen voortzetten. Ik denk dat deze nieuwe verordening onze producenten zal helpen hun succesverhaal voort te zetten, en dat zij voor de consument meer duidelijkheid zal scheppen."

De nieuwe verordening zal de reputatie die gedistilleerde dranken uit de EU in de EU zelf en op de wereldmarkt genieten, beschermen doordat ook in de toekomst rekening wordt gehouden met traditionele productiemethoden. Met technologische innovatie is rekening gehouden wanneer deze de kwaliteit verbetert. In de verordening wordt rekening gehouden met de bepalingen van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (TRIPs-overeenkomst) en de Algemene Overeenkomst inzake tarieven en handel, die integrerend deel uitmaken van de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie. De definities blijven de traditionele methoden om een kwaliteitsproduct te verkrijgen, in ere houden, maar zijn aangepast waar zij leemten vertoonden of ontoereikend waren of waar zij in het licht van de technologische ontwikkeling konden worden verbeterd.

Sinds de indiening van het voorstel door de Commissie op 15 december 2005 zijn er zowel in de Raad als het Parlement intensieve discussies gevoerd. In overeenstemming met haar internationale verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst inzake technische handelsbelemmeringen heeft de Commissie het dossier bij de WTO aangemeld en een termijn van twee maanden vastgesteld voor het maken van opmerkingen. Deze procedure is met succes en zonder dat de handelspartners van de EU enig belangrijk voorbehoud hebben gemaakt, afgerond. Op 19 juni 2007 heeft het Europees Parlement de algemene aanpak in eerste lezing met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. Na de succesvolle kennisgeving bij de WTO schaarde ook de Commissie zich achter het compromis van de Raad waarmee het Europees Parlement zijn instemming heeft betuigd, en maakte zo de weg vrij voor het politieke akkoord tijdens de Raadszitting van vandaag.