Hulpverlening Gelderland Midden

De eersten halen de eindstreep! Bewegen op recept in Presikhaaf in volle gang

In deze drukke december maand staan de eerste deelnemers van het project bewegen op recept in de startblokken voor de laatste fitheidstest van het project. Inwoners uit de wijk Presikhaaf hebben dit jaar mee kunnen doen aan een bijzonder project, bewegen op recept. Op advies van hun huisarts zijn ze doorverwezen naar een fysiotherapeut in de wijk. Daar hebben ze hard gewerkt aan hun gezondheid en conditie dit jaar. Fiets-, wandel- en fitnessgroepjes zijn gestart. Na 20 weken sporten is het nu tijd om te zien hoeveel de conditie verbeterd is .

Mensen uit Presikhaaf die dit jaar met chronische klachten bij hun huisarts zijn geweest hebben mee kunnen doen aan bewegen op recept. Dat betekent dat de huisarts hen geen recept voor de apotheek heeft meegegeven. Ze hebben het advies gekregen om in overleg met een fysiotherapeut meer te gaan bewegen. Zo kunnen ze zelf iets aan hun klachten doen.

Twee praktijken van fysiotherapie hebben meegedaan aan het project. Hier komen deze patiënten met hun recept. Om te beginnen doen ze een fitheidstest. De fysiotherapeut bekijkt hoe de conditie er aan toe is en verwijst ze naar een beweegprogramma onder medische begeleiding óf naar een beweegprogramma in de wijk onder begeleiding van een sportinstructeur.

Ruim 60 mensen hebben de fitheidstest gedaan en zijn vervolgens gaan wandelen , fitnessen enz.. Er is veel gezweet, maar ook veel gelachen. Mensen hebben veel doorzettingsvermogen getoond.

Nu zijn de eersten zover dat ze de eindtest gaan afleggen bij hun fysiotherapeut. Wat zal het het bewegen hen opgeleverd hebben is de vraag. Binnenkort weten we het antwoord...In elk geval is de wens van de organisatoren dat mensen het sporten zo prettig en leuk vinden dat ze dat ook blijven doen. Van de sportinstructeur krijgt iedere deelnemer een persoonlijk beweegadvies voor de toekomst. Bovendien krijgen alle geslaagden een tegoed bon van het Sportbedrijf Arnhem ter waarde van 15 euro. Hiermee kunnen ze deels hun sportabonnement in de toekomst betalen!

Bewegen op recept is een samenwerkingsproject van Carans, Sportbedrijf Arnhem, Maatschap Fysiotherapie Arnhem en Velp , Ulenpaslaan 49, Het Fysiotherapeutisch Instituuut, Middachtensingel 37 en Hulpverlening Gelderland Midden.

Voor het project is subsidie gekregen van de Provincie Gelderland.