Senternovem


17-12-2007 | MJA als brug naar een duurzaam China

Naast diverse Europese landen, is ook het Aziatische continent geïnteresseerd in de Nederlandse aanpak van
energie-efficiencyverbetering. Als logisch vervolg op een Europese haalbaarheidsstudie, gebruikt China momenteel de principes van onze meerjarenafspraken (MJA) bij het uitvoeren van hun industriële energiebesparingsbeleid. De eerste resultaten bij 15 energie-intensieve bedrijven zijn verrassend goed. Erik ter Avest en Zhang Mingshun op bezoek bij cementbedrijf CONCH in Nanjing - oktober 2007
Erik ter Avest en Zhang Mingshun op bezoek bij cementbedrijf CONCH in Nanjing - oktober 2007

Erik ter Avest, projectleider 'International Sustainable Development' van SenterNovem is in oktober 2007, drie weken op werkbezoek geweest in China. Samen met Dr. Zhang Mingshun van de Universiteit Wageningen bezocht hij 11 van de 15 pilot-bedrijven. "Dat was vooral om de voortgang van de implementatie van de 'Long-Term Agreements' (de Engelse term voor MJA) te bespreken. Daarbij hebben we onze Chinese projectpartners gecomplimenteerd met hun creatieve en voortvarende aanpak. Het was boeiend om te zien hoe de bedrijven in elke stad op hun eigen manier bezig zijn met het invullen van hun ambitieuze energie- en milieudoelstellingen. Bijvoorbeeld via uitbreiding van hun 'clean production audit'. Daarnaast hebben we uiteraard veel vragen beantwoord en advies gegeven. We waren aangenaam verrast over de al in gang gezette grootschalige projecten! In zes maanden tijd - na een training in maart 2007 - hebben de Chinezen het MJA-project heel voortvarend opgepakt. Sowieso procesmatig: qua uitvoering van de Energie Potentieel Scans en het samenstellen van de actieteams. Maar ook inhoudelijk: het ziet ernaar uit dat de pilot-bedrijven de lastige besparingsdoelstelling van totaal 18 PJ in 2010 gaan halen!"

MJA als bruggenbouwer
SenterNovem vervult een sturende rol bij de invoering van MJA in China. Zij doet dit in nauwe samenwerking met het 'China Office' van de Universiteit Wageningen en het Duitse Wuppertal Instituut. Het huidige project (met een looptijd van drie jaar) is het vervolg op een eerdere Europese haalbaarheidsstudie die eveneens financieel werd ondersteund door 'Asia Pro Eco'. Genoemd studie moest aantonen in hoeverre MJA's op het gebied van energie en milieu kans van slagen hebben in China. Het bleek dat dergelijke vrijwillige afspraken inderdaad een brug kunnen slaan van 'business as usual' naar een schoner en duurzamer China. Het vervolgproject is bewust pragmatisch van opzet. Naast de steden Nanjing en Xian in het welvarende oosten, is er ook aandacht voor het armere westen. Gekozen is voor de stad Kelamayi, dat letterlijk 'zwarte olie' betekent. Deze, voor Chinese begrippen, relatief kleine stad is omringd door ontelbare jaknikkers en enkele grote raffinaderijen.

MJA gericht op samenwerking
Het project in China mikt op significante
energie-efficiencyverbetering en beperking van industriële emissies. Niét door van bovenaf 'te commanderen en te controleren'. De MJA-aanpak is juist gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking. Een beleid van 'stimuleren en faciliteren' waarvoor de Nederlandse meerjarenafspraken tussen overheid en bedrijfsleven model staan. Erik vertelt: "Mijn belangrijkste taak - ik ben van origine 'chemical engineer' - is om te zorgen voor 'chemistry' tussen mensen en organisaties. Dat betrokken partijen elkaar 'verstaan' en gaan voor latent aanwezige én nieuwe win-win situaties. Dat geldt voor de samenwerking tussen ons Europeanen en onze Chinese projectpartners. Maar vooral ook tussen de verschillende Chinese partijen die gewend zijn aan 'top-down' aansturing. Wij introduceren een stap-voor-stap participatieve MJA-aanpak die aansluit op het Chinese overheidsbeleid, dat steeds meer aandacht schenkt aan duurzame ontwikkeling. En dat proces pakken de Chinezen wonderbaarlijk goed op."

Perspectief op een breed vervolg
Erik noemt het een uitdaging om het Chinese 'super EZ' ministerie NDRC (National Development Reform Commission) naast het Chinese VROM méér te betrekken bij de MJA-implementatie. "In Nederland werken de verschillende ministeries goed samen op het gebied van duurzame ontwikkeling en innovatie. In China echter merk je dat de NDRC uitermate machtig is, veel regelt en ambitieuze doelen formuleert. Maar écht betrokken bij de uitvoering van energiebesparingsbeleid zijn ze nog niet! We zijn dan ook van plan onze Chinese projectpartners te zijner tijd uit te nodigen voor een bezoek aan onze Nederlandse ministeries. De manier waarop wij handen en voeten hebben gegeven aan de ontkokering - denk bijvoorbeeld aan de MJA en 'Schoon en Zuinig' - zal uitermate leerzaam en inspirerend zijn voor de Chinezen." In april 2008 staat de volgende formele, gezamenlijke projectmeeting geagendeerd in het historische Xian, de 'poort naar het westen'.

Externe links

Implementing Voluntary Approaches for Urban Evironmental Management in China
Implementing Long-Term Agreements in China