Gemeente Waalwijk Kunst in Halvezolenpark

Eerste kunstwerk voor Halvezolenpark
Beeld eerbetoon aan de nonnen van het Heilig Hart

Het Waalwijkse Halvezolenpark krijgt zijn eerste kunstwerk. Op verzoek van het buurtcomité t Zéntje (Eerste Zeine) uit Waalwijk heeft het college van Waalwijk een bedrag van 15.370 euro beschikbaar gesteld voor het plaatsen van een beeld van een non in het Halvezolenpark. Het bronzen beeld is een eerbetoon aan de nonnen van het Heilig Hart, die rondom de crisisjaren 1930 in het klooster aan de Eerste Zeine woonden en werkten. Zij stonden paraat voor de minder bedeelden uit de samenleving, zoals veel werknemers uit de leerindustrie. Hiernaast runden zij een EHBO-post in het klooster waar iedereen 24 uur per dag kon aankloppen en stichtten zij een school in de Crispijnstraat. Het beeld komt bij de loopbrug van de Eerste Zeine naar het Halvezolenpark te staan.
Waarschijnlijk wordt de bronzen non in de tweede helft van 2008 geplaatst.

De Overlaat
Naast het bronzen beeld komen er ook een bank en een prullenbak bij de loopbrug te staan. Momenteel wordt nog overlegd over een informatiebord, waarop uitleg wordt gegeven over de achtergrond van het beeld. De totale kosten voor het beeld inclusief sokkel, de bank en de prullenbak waren eerst geraamd op ruim 23.000 euro. Door inspanningen van het buurtcomité t Zéntje is het uiteindelijke bedrag veel lager uitgevallen. Ook wordt er samengewerkt met leerlingen van de Overlaat die de sokkel voor het bronzen kunstwerk maken als examenopdracht.

Kunst- en cultuurfonds
Omdat het initiatief breed wordt gedragen door de buurt, past het voorstel prima binnen
het tweesporenbeleid. Het gemeentelijk beleid dat aangeeft hoe de gemeente het kunst- en cultuurfonds moet besteden. Deze twee sporen zijn kunst als versterking van het stadsimago en kunst als samenbindend element. De bronzen non is een uitvoering van het beleidsspoor kunst als samenbindend element. Binnen dit spoor krijgen burgers een centrale rol in het voorbereiden en of uitvoeren van een kunstwerk dat de wijkidentiteit tot uitdrukking brengt. De volgende kunstwerken die in het Halvezolenpark komen te staan, vallen onder het tweede beleidsspoor; kunst als versterking van het stadsimago.

Publicatie datum 11-12-2007