Raad van State


Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200604981/1
* (Weigering toestemming Minister van VROM aan woningstichting Sint Servatius voor grensoverschrijdende woningbouw)
* Uitspraak over de weigering door de Minister van VROM om in te stemmen met het verzoek van woningstichting Sint Servatius om grensoverschrijdende woningbouw in de omgeving van Maastricht toe te staan. Sint Servatius wil graag in Luik (België) een woningbouw project realiseren, maar de minister wil daaraan niet de benodigde zogenoemde experimenteerstatus geven. Het project betreft een combinatie van huurwoningen, koopwoningen en parkeerplaatsen. De woningstichting is het met de weigering niet eens. De rechtbank heeft hun beroep tegen de weigering gegrond verklaard. Volgens haar brengt de weigering een beperking van het vrije kapitaalverkeer met zich mee en heeft de minister onvoldoende gemotiveerd waarom die beperking noodzakelijk en proportioneel is. De minister is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. De zaak is op 17 april van dit jaar op zitting behandeld.

* 200607985/1
* (Regionaal Structuurplan 2005-2015 van het Bestuur Regio Utrecht)
* Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht, waarbij het regionaal structuurplan 2005-2015 (RSP) van de Regio Utrecht gedeeltelijk is afgekeurd. Het college heeft hiertoe besloten omdat het RSP in strijd zou zijn met het provinciale streekplan. Het bestuur van de Regio Utrecht, waarin een aantal gemeenten is verenigd, vindt dat het RSP een aantal regionale aspecten bevat waarover de provincie zich niet moet uitlaten. Slechts bovenregionale aspecten van het RSP zouden aan het streekplan moeten worden getoetst, aldus het bestuur. De zaak is op 22 oktober van dit jaar op zitting behandeld.
* 200701065/1
* (Goedkeuring bestemmingsplan "Heeg Randweg" van de gemeente Wymbritseradiel)
* Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Heeg Randweg" van de gemeente Wymbritseradiel. Het plan voorziet onder meer in een nieuwe westelijke randweg bij Heeg. De inwoners en de stichting komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij vinden de aanleg van de randweg niet noodzakelijk. Verder zijn zij het er niet mee eens dat de weg gedeeltelijk in de Ecologische Hoofdstructuur komt te liggen. Bovendien zijn volgens hen de gevolgen voor de flora en fauna onvoldoende onderzocht. De zaak is op 15 oktober van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraak van de Raad van State in zaaknummer 200702348/1 die eveneens op 19 december 2007 openbaar wordt gemaakt.

* 200701652/1
* (Afwijzing verzoek Greenpeace om maatregelen tegen vervoer bestraalde splijtstoffen naar Frankrijk)
* Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van VROM van het verzoek van Greenpeace Nederland om bestuurlijke maatregelen te nemen tegen Railion Nederland en Transnubel. Deze bedrijven vervoeren volgens Greenpeace bestraalde splijtstoffen zonder vergunning van de kerncentrale in Borssele naar de opwerkingsfabriek van Cogéma in La Hague (Frankrijk). Volgens Greenpeace hebben de bedrijven op grond van de Kernenergiewet wel een vergunning voor het vervoer van de stoffen, maar niet voor het zich ontdoen ervan. De staatssecretaris vindt echter dat voor het ontdoen van de splijtstoffen geen aparte vergunning vereist is. Greenpeace is het niet eens met de weigering en is ertegen in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 19 november van dit jaar op zitting behandeld.

* 200701995/1
* (Milieuvergunning voor megabioscoop "Utopolis Kerkrade" aan Roda-JC-ring in Kerkrade)
* Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade heeft verleend aan Utopia Nederland voor een megabioscoop met horecafaciliteiten op het bedrijventerrein Beitel-Locht aan de Roda-JC-ring in Kerkrade. De bioscoop, die Utopolis Kerkrade gaat heten, zal bestaan uit tien zalen en moet ruimte kunnen bieden aan 2700 bezoekers. Exploitatiemaatschappij Bios uit Heerlen voert aan dat de nieuwe bioscoop zorgt voor teveel uitstoot van fijnstof. Ook vreest hij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit en vindt hij dat het onderzoek daarnaar onvoldoende is geweest. Verder zou er volgens het bedrijf sprake zijn van parkeer- en verkeershinder in de omgeving van de bioscoop, zeker als Roda JC daar een voetbalwedstrijd speelt. De Raad van State heeft op 8 november 2006 eerder uitspraak gedaan over de megabioscoop. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200601798/1, te raadplegen op deze site, via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. De zaak is op 6 december van dit jaar op zitting behandeld.

* 200702348/1
* (Vrijstelling voor aanleg van een randweg rondom Heeg)
* Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Wymbritseradiel heeft verleend voor de aanleg van een randweg rondom Heeg. De rechtbank heeft een eerder beroep daartegen van een aantal inwoners van Heeg en de stichting Van Ommenpolder gegrond verklaard, omdat de onderzoeken naar de wegomlegging volgens haar onvoldoende waren onderzocht. Het gemeentebestuur komt tegen deze uitspraak in hoger beroep. De zaak is op 15 oktober van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraak van de Raad van State in zaaknummer 200701065/1 die ook op 19 december 2007 openbaar wordt gemaakt. Die zaak gaat over het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Wymbritseradiel, dat de aanleg van de randweg eveneens mogelijk maakt.

* 200703592/1
* (Aanwijzing van houthandel aan Overtoom in Amsterdam als beschermd monument)
* Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van Cultuur om een voormalige houthandel aan de Overtoom in Amsterdam aan te wijzen als beschermd monument. De Bewonersvereniging Overtoom had om de aanwijzing verzocht. De bewonersvereniging is het niet eens met de afwijzing en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder werd de vereniging in het ongelijk gesteld door de rechtbank in Amsterdam. Zij wijst op de unieke architectuur van de houthandel en stelt dat sprake is van een zeldzaam relict uit een cruciale periode in de economische geschiedenis van Amsterdam. De zaak is op 15 november van dit jaar op zitting behandeld.