Consumentenbond: Menzis koploper bij zorginkoop

17/12/2007 16:45



Menzis zorg en inkomen



Menzis is met vijf andere zorgverzekeraars koploper bij het inkopen van zorg. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek naar de kwaliteit van de zorginkoop door zorgverzekeraars. Vandaag heeft de Consumentenbond dit onderzoek gepresenteerd. Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis over de uitslag van dit onderzoek: "Het onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat onze inspanningen resultaten opleveren en bevestigt ons beleid. Daar zijn we blij mee."

Vernieuwende initiatieven
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het nieuwe zorgstelsel dat 1 januari 2006 van start is gegaan, nu vruchten begint af te werpen op het terrein van zorginkoop. Hoewel er nog veel te doen is, worden er volop vernieuwende initiatieven ontplooid om tegemoet te komen aan het belang van patiënten. Zo introduceerde Menzis vorige maand de online Menzis Behandelwijzer. Via de Behandelwijzer op www.menzis.nl ziet de consument hoe ziekenhuizen presteren op kwaliteit van zorg en op wachttijd. Menzis is de eerste zorgverzekeraar die deze informatie inzichtelijk maakt voor consumenten. "Onze klanten geven we hiermee een hulpmiddel om zélf goed geïnformeerd een keus voor ziekenhuis of specialist te kunnen maken," aldus Van Boxtel.

Kwaliteit zichtbaar
Ook is binnenkort de kwaliteit van praktijken voor oefen- en fysiotherapie voor klanten inzichtelijk via www.menzis.nl. Afgelopen maand heeft Menzis aanbieders van oefen- en fysiotherapie voor het eerst gevraagd aan te geven welke extra's zij bieden, zoals speciale zorgprogramma's of specialismen. Deze informatie is per binnenkort live op www.menzis.nl.

Gezondheidscentra
Daarnaast blijft Menzis investeren in de eerstelijnszorg. Roger van Boxtel: "De komende jaren gaan we veel meer samenwerkingsverbanden met huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners aan om gezamenlijk topkwaliteit huisartsencentra op te zetten. Wij geloven in uitstekende gezondheidscentra, dichtbij huis, waar als het even kan eenvoudige chirurgische ingrepen, diagnoses en controles plaatsvinden waarvoor mensen nu nog naar het ziekenhuis moeten."

Medicijnen goedkoper
In het belang van consumenten en in samenwerking met de meeste zorgverzekeraars beperkt Menzis de kosten van medicijnen. Voor verschillende type medicijnen vergoedt Menzis voortaan het kwalitatief goede, maar ook voordeligste medicijnmerk. Van Boxtel: "De patiënt ondervindt hiervan geen enkel nadeel, zoals ook door de landelijke patiëntenorganisaties wordt bevestigd. De premiebetaler heeft hier uiteindelijk voordeel van omdat kostenstijgingen in de zorg beter in de hand worden gehouden." Veel zorgverzekeraars, waaronder Menzis, maken zich sterk om deze werkwijze de komende tijd uit te breiden naar zoveel mogelijk soorten medicijnen.





http://www.menzis.nl