Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

17 december 2007

Syntus verliest kort geding over nachtgat ProRail

Via een kort geding probeerde Syntus de uitval van treinen als gevolg van nachtelijk onderhoud door ProRail te voorkomen. Dit is niet gelukt, wat betekent dat reizigers voorlopig op bepaalde dagen worden geconfronteerd met uitval van treinen 's avonds laat en 's ochtends vroeg.

Syntus heeft naar het oordeel van de president van de rechtbank tijdens het kort geding onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de Vervoerkamer van de NMa Syntus in het gelijk zal stellen en de capaciteitverdeling 2008 van ProRail derhalve buiten werking zal stellen. Daarbij heeft meegespeeld dat het om een beperkt aantal reizigers gaat (minder dan 200 per rit) en Syntus zelf voor alternatief busvervoer kan zorgdragen. De reiziger is volgens de directie van Syntus de grote verliezer.

Vanwege het nachtelijk onderhoud vervallen enkele treinritten op de trajecten Arnhem-Doetinchem en Zutphen-Oldenzaal. De volgende treinritten vervallen:
* Trein Arnhem -> Doetinchem, dinsdagnacht, vertrek 0:04 uur uit Arnhem
* Trein Doetinchem -> Arnhem, woensdagochtend, vertrek 5:36 uur uit Doetinchem
* Trein Hengelo -> Oldenzaal, maandagavond, vertrek 23:45 uur uit Hengelo
* Trein Goor -> Oldenzaal, maandagavond, vertrek 23:59 uur uit Goor
* Trein Zutphen -> Goor, maandagnacht, vertrek 0:07 uur uit Zutphen
* Trein Oldenzaal -> Zutphen, maandagavond, vertrek 23:59 uur uit Oldenzaal
* Trein Oldenzaal -> Goor, maandagnacht, vertrek 0:29 uur uit Oldenzaal
* Trein Goor -> Hengelo, dinsdagochtend, vertrek 5:29 uur uit Goor

In plaats van deze treinen zet Syntus bussen in. 's Ochtends vroeg zijn de tijden van de bussen zodanig dat op dezelfde tijd als de oorspronkelijke trein wordt gearriveerd bij de eindbestemming. 's Avonds vertrekken de bussen vanaf het beginpunt op dezelfde tijd als de trein zou vertrekken. (Zie extra publicaties van Syntus voor exacte tijden van de treinvervangende bussen).

Syntus B.V.
Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Tevens exploiteert Syntus sinds 1 april 2005 de spoorlijn Tiel-Arnhem v.v. Syntus rijdt met nieuwe Light-trains en moderne lagevloerbussen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente 430 personeelsleden in dienst.