Gemeente Den Haag

Kaartmeldingen online op website Den Haag

Sinds begin december 2007 is het voor de Haagse inwoner of bezoeker mogelijk om meldingen openbare ruimte te doen via de kaart. Het gaat om de melding Zwerfvuil en om de melding Straatverlichting defect.

Zwerfvuil melden
Defecte straatverlichting melden

Stadsbeheer gaat de komende jaren zoveel mogelijk ruimtelijke beheerinformatie online zetten. Voorbeelden hiervan zijn objecten als bomen en straatmeubilair, maar ook parkeerzones en bijvoorbeeld vergunningaanvragen, toekomstige weg-opbrekingen en bereikbaarheid, enzovoorts.

Waar mogelijk moeten diensten zoals meldingen en aanvragen gerelateerd aan deze ruimtelijke objecten direct via de kaart kunnen worden afgehandeld.

Er moet nog veel gebeuren om dit voor elkaar te krijgen. De ruimtelijk beheerdata die eigendom is van veel verschillende bedrijfsonderdelen moet worden geïnventariseerd en bekeken worden op geschiktheid voor kaartweergave. Wat niet geschikt is moet geschikt gemaakt worden. De ruimtelijke database BORIS II speelt hier de hoofdrol. Daarnaast moeten er koppelingen aangelegd worden tussen verschillende systemen. Denk aan een rechtstreekse koppeling tussen de kaartmelding openbare ruimte en bijvoorbeeld KMS. Ook moet er nog gekozen worden welke weergavetechnologie we gaan inzetten in de toekomst. Gebruik van Google Maps staat zeker nog niet vast; er worden ook andere Web-GIS (Internet Geografische Informatie Systemen) onderzocht.

De kaartmeldingen die nu online staan, horen bij een korte termijn project (Jaar van de Kaart). Hierbij was het zaak nog dit jaar de twee genoemde producten online te hebben Doel van de korte termijn was om technisch en organisatorisch lering op te doen (waar krijgen we allemaal mee te maken) en om de eerste resultaten als tastbaar voorbeeld te hebben bij de start van de complexere lange termijn. Het vervolg, de lange termijn, gaat nu van start en eindigt feitelijk nooit. Wel wil de gemeente aan het eind van 2008 de data en het datamodel op orde hebben, de weergavetechnologie hebben bepaald, diverse producten letterlijk op de kaart hebben en een beheerplan hebben opgeleverd.