Verliespolis stelt Delta Lloyd ultimatum over beleggingsverzekeringen

17/12/2007 17:41



Stichting Verliespolis



Den Haag - De Stichting Verliespolis, die opkomt voor consumenten met klachten over beleggingsverzekeringen, heeft grote tekortkomingen geconstateerd in de beleggingshypotheek 'Delta Life' van verzekeraar Delta Lloyd. Op hoofdlijn samengevat zijn deze tekortkomingen als volgt:
- Een groot deel van de kosten die de verzekeraar in rekening brengt, is niet genoemd in de offerte;
- Van de kosten die wel zijn genoemd, is de hoogte onvoldoende aangegeven;
- De manier waarop kosten in rekening worden gebracht, leidt tot ernstige verhoging van de kosten.

De Stichting Verliespolis heeft Delta Lloyd op de hoogte gesteld van deze constateringen en een voorstel gedaan voor polisreparatie voor lopende polissen en compensatie voor afgelopen polissen. Delta Lloyd heeft tot 21 december aanstaande om aan te geven of zij over dit voorstel met het bestuur van de Stichting Verliespolis in gesprek wil gaan. Indien de verzekeraar dit verzoek afwijst, zal de Stichting Verliespolis de eerste proefprocedure over een beleggingsverzekering tegen hen starten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Het onderzoek van de Stichting Verliespolis naar beleggingsverzekeringen is begeleid door voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Dr. Alfred Oosenbrug.

De Stichting Verliespolis is met twee andere grote verzekeraars in gesprek over regelingen voor gedupeerde polishouders. Om dit proces niet te verstoren zal de Stichting Verliespolis hun wens respecteren en de namen van deze verzekeraars nog niet bekend maken. Het bestuur van de Stichting Verliespolis heeft haar onderhandelaars tot april gegeven om tot een regeling te komen.

Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: "We hebben in het betreffende product van Delta Lloyd zware tekortkomingen geconstateerd. Tegelijkertijd zijn ze tot nog toe niet bereid geweest om met de Stichting Verliespolis aan tafel te gaan om over oplossingen voor gedupeerde polishouders te spreken. Wij roepen consumenten die een beleggingsverzekering hebben bij Delta Lloyd op om zich bij de Stichting Verliespolis aan te sluiten. Zo kunnen we een nog stevigere vuist maken. Ook als consumenten een beleggingsverzekering hebben bij een andere verzekeraar is het gunstig voor hen wanneer wij tot oplossingen komen met één of meerdere grote verzekeraars. Onze verwachting is namelijk dat andere verzekeraars een goed voorbeeld zullen volgen."

De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters en wordt ondersteund door de Consumentenbond. Met circa 80.000 aangeslotenen is de Stichting Verliespolis de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.






Noot voor de redactie: