Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Het grote boze Brussel

Ik ben niet iemand die gauw zuur is, daarom probeer ik ook altijd een positieve noot te laten doorklinken in mijn column. Deze keer gaat me dat niet lukken want er is iets dat mij van het hart moet. Afgelopen tijd heb ik mij enorm gestoord aan de communicatie van het ministerie van LNV.

Toegegeven, Brusselse besluitvorming is niet altijd in ons voordeel. Maar Den Haag wil ons laten geloven dat alles wat niet kan, altijd maar veroorzaakt wordt door Brussel. En dat is pertinent niet waar. Zie de discussie rondom de late uitbetaling van de toeslagrechten. In een brief aan de Tweede Kamer wekt minister Verburg de schijn dat Brussel de oorzaak is van de late betalingen. Vorige jaar mochten we van Brussel een voorschotbetaling doen en nu niet meer, zo luidt de brief van de minister. Echter, de reden van het toestaan van voorschotbetalingen vorig jaar, hing samen met de extra drukte omdat het
toeslagrechtensysteem toen nieuw was. Brussel was dus vorig jaar begripvol en coulant.

We kunnen concluderen dat niet Brussel maar Den Haag veroorzaker is van het laat overgaan tot uitbetalingen. Den Haag heeft dit jaar simpelweg de zaken niet op orde om nu uit te kunnen betalen. Om in aanmerking te komen voor de bedrijfstoeslagrechten moeten wij aan strenge randvoorwaarden voldoen, waar bovendien streng op wordt gecontroleerd. Dat heeft ertoe geleid dat de administratieve lastenverlichting waarop de afgelopen jaren veelvuldig is aangedrongen, voor ondernemers nauwelijks waarneembaar is. Dit feit, gekoppeld aan de late betaling zonder rentevergoeding, leidt tot steeds grotere frustratie en onbegrip aan het adres van Dienst Regelingen. Wellicht is dat de reden om Brussel onterecht als zondebok op te voeren. Intussen is men in Den Haag is nog altijd druk aan het evalueren. Waarom is dat referendum over de Europese grondwet indertijd toch mislukt?

Dirk Bruins, voorzitter

Reageren kijk dan op najk.hyves.nl

* Datum: 17 december 2007